Balázs Béla

A 47 éves Balázs Béla már régóta emigrációban élt, amikor 1931-ben Berlinben felkérték egy munkára.

A Nyugat egyik alapítója nem alkothatott az anyanyelvén, így a film felé fordult, s addigra már a legsikeresebb forgatókönyvírók egyikének számított. Harry Sokal filmproducer azzal bízta meg, hogy legyen a forgatókönyvírója a Kék fény című filmnek. A hegyek meghódításáról szóló meseszerű történet ötletgazdája és rendezője egy tehetséges fiatal színésznő, Leni Riefenstahl volt. Balázs nem akarta vállalni a munkát, mert éppen Moszkvába készült, de Sokal hosszasan dicsérte egykori szeretője, a 28 éves Leni tehetségét. Balázs ráállt, hogy legalább meghallgatja Lenit, mert érdekelte, hogy miért akar színésznő létére mindenáron filmet rendezni.

A találkozón lehengerelte Riefenstahl, aki azonnal el is játszotta neki Junta, a hegyek lánya figuráját. Nem tudjuk, mi vonzotta jobban: az, hogy a Kékszakállú herceg vára után újra egy felnőtteknek szóló mese alkotásában vehet részt, vagy a nála fél fejjel magasabb lány szépsége, – mindenesetre engedett a meggyőzésnek.

Szerette a nőket, feleségével, Hamvassy Annával nyitott házasságban élt, úgyhogy Leni meghódítható célként lebegett a szeme előtt. A több hetes alpesi forgatáson azonban kiderült, másról lesz szó, mint a szokásos könnyű kalandról. Balázs, aki azokat a jeleneteket rendezte, amelyekben Leni mint színésznő szerepelt, teljesen alkotótársa hatása alá került. Beleszeretett a lányba. Csakhogy addigra Leni a film operatőrével került meghitt kapcsolatba. Béla, hogy észrevétesse magát, a másik női főszereplőnek, Martha-nak kezdett udvarolni. A stratégia bevált: Leni féltékenyen reagált az író és a másik nő liezonjára. Rávette Bélát, hogy Martha szerepét írja ki  a forgatókönyvből, az általa játszott karaktert „megölette” az íróval,  így konkurensének haza kellett utaznia.

Béla és Leni megszerezték, amit akartak: egymást. Még ott a forgatáson eldöntötték, hogy mindketten Moszkvába költöznek, ahol Eizenstein mellett fognak jobbnál jobb filmeket készíteni. Leni, aki félt, hogy az újszerű filmet Németországban nem fogadja jól a kritika, megígérte, hogy az utómunkák után Balázs után utazik.

A közös  film azonban páratlan sikert aratott, a Velencei Filmfesztiválon (a világ első filmfesztiválján) Arany Oroszlánnal jutalmazzák, személyesen Charlie Chaplin gratulált a rendezőnőnek. Balázs Béla kiutazott Moszkvába, ahol tanári katedra várta a világhírű filmfőiskolán. Leni Rifenstahl nem ment utána, az orosz helyett a német karriert választotta. Óriási tehetségek voltak mind a ketten, még akkor is, ha egyikük Sztálin, másikuk Hitler szolgálatába állította a művészetét.

Mégis: kicsin múlt, hogy  a führer későbbi kedvenc filmrendezője, nem a bolsevikoknak rendezte meg az Akarat diadalát.