drMáriás

Ferenc pápa, Teréz Anya és II. János Pál Erdő Péter pápai alkalmasságáról egyeztet Max Ernst műtermében
2022, 120 x 100 cm, akril vásznon
Ferenc pápa megromlott egészségi állapota miatt lehetséges utódján kezdett gondolkodni. Össze is hívott egy dimenzióközi konferenciát Teréz Anyával és II János Pállal, hogy az öröklése kérdését megvitassa.
Bevezetőjében elmondta, hogy ő a legkeresztényebb ország első számú katolikus képviselőjét, Erdő Pétert javasolná a posztjára.
Majd felidézte Max Ernst Szűz Mária elfenekeli a kis Jézust három tanú jelenlétében című 1926-as képét, amelyet a festő André Breton ötletéből készített, s amely hatalmas botrányt keltett, mert Szűz Mária ilyetén ábrázolása ellen hevesen tiltakozott akkoriban a katolikus egyház, a festőt apja dühében kizárta örököseinek sorából, a nácik hatalomra jutása után pedig Németországban Max Ernst művészetét ennek a képének is köszönhetően “elfajzottnak” minősítették.
Ferenc pápa azzal folytatta előadását, hogy azóta sok idő telt el és minden megváltozott. A festményt ma a XX századi művészettörténet egyik kimagasló darabjaként tartják számon, Max Ernstet a XX század egyik legnagyobb festőjének, s bár a gyerekek elfeneklésének jogát egyre inkább megkérdőjelezik manapság, egy ilyen kép láttán engedékenyebbek és elfogadóbbak lesznek a nézők az iránt, sőt, együtt éreznek majd a kis Jézussal, így a kép ideológiai érdekeket is képvisel.
Majd megjegyezte, hogy legutóbbi magyarországi útján ellátogatott egy furcsa helyi művészhez, akit arra kért, hogy módosítsa ezt a képet úgy, hogy az megfeleljen a katolikus egyház elvárásainak, s így a Vatikánban is kitehető legyen.
A művész elvállalta a feladatot, s Breton, Éluard és Ernst helyett ő hármukat, Teréz Anyát, II. János Pált és Ferenc pápát festette rá, mint a világ legnagyobb szürrealistáit. Így a kép azóta azt üzeni, hogy a „külsős”, vagyis profán kukkolók helyett szakavatott együtt érzők nézik a náspángoló jelenetet, amely így már akár oltárkép is lehet, lévén nem a családon belüli erőszakra emlékeztet, hanem azt sugallja, hogy Jézus már kiskorában sokat szenvedett, s hogy már gyermekkori szenvedése sem volt hiábavaló, hanem a mai gyermekek számára iránymutató példakép.
Ferenc pápa azzal zárta szavait, hogy Erdő Péter pápává választása esetén szeretné ezt a képet neki ajándékozni, egyben azt javasolni, hogy tartsa majd azt a dolgozószobája jól látható helyén, hogy az emlékeztesse arra, hogy a dolgok a fonákjukról a színükre, avagy a színükről a fonákjukra fordulhatnak egyetlen pillanat alatt.
Teréz Anya és II János Pál egyetértettek tervével, jóváhagyták Ferenc pápa javaslatát, egyben megígérték, hogy közbenjárnak a legmagasabb szinten is terve megvalósulásáért.