Beatles

a beatles
The   Beatles 
1962. augusztus 16-án Brian Epstein menedzser kirúgta Pete Bestet, akinek helyére Ringo Starr érkezett. Ettől a naptól számítják a legendás Beatles együttes létezését.
1982. augusztus 18-án Liverpoolban utcát neveztek el a Beatles-fiúkról. 2012-ben rendezvények sorozatával ünnepli híres szülötteit a város.
A programáradat csúcspontja az augusztusi nemzetközi Beatles hét, amely az egész világról a városba csábítja a gombafejűek rajongóit.
Liverpool lakosai magukat nem angoloknak, hanem Liverpudliknak, „Scouser”-öknek tartják, mely elnevezés a jellegzetes liverpooli étel (vagdalt húsos főzelék) nevéből származik.
A városnak két világhírű focicsapata ( Liverpool FC és Everton FC) is van, ám fő attrakciói mégis a Beatles-múzeum és a Magical Mystery Tour
(utóbbi a Penny Lane-től a Strawberry Fields-ig minden kultikus Beatles helyre elvezeti a turistát).

A Beatles létrejöttét 1962 augusztusára teszik. Két hónappal később elkészítették első, Love Me Do című dalukat, amellyel kezdetét vette az egész világot
behálózó Beatlemánia.
A poptörténet talán leghíresebb zenekara 1959-ben Liverpoolban alakult, akkor még Quarryman néven, majd Silver Beatlesre módosítottak
(e néven hamburgi éjszakai klubokban játszottak), majd 1962-től folytatták Beatlesként.
Tagcserék után alakult ki a legendás négyes:
John Lennon (ének, gitár), Paul McCartney (ének, basszusgitár), Gerge Harrison (szólógitár, ének), Ringo Starr (dobok) felállással.
Egy liverpooli lemezboltos, Brian Epstein segítségével jutottak el a lemezgyárig, ahol végül szerződést kínáltak nekik.
Második kislemezük, a Please, Please Me az angol listák első helyére került, s 1963-ban megjelentek első nagylemezeik.
64-től már Amerika és az egész világ a Beatlemaniától zengett. Ez volt az az év, amikor a toplista első helyén öt Beatles-dal szerepelt.
A Beatles állt az új ifjúsági lázadás és a köréje szerveződő szubkultúra (öltözködés, haj, magatartásfoprmák) középpontjában.
Az együttes munkásságáról és mindennapjairól több film (Help, A Hard Day’s Night) és egy rajzfilm (Yellow Submarine) is készült.
Epstein 1967-es halála után a zenekar tagjai maguk vették kezükbe ügyeiket, s megalakították az Apple vállalkozást.
1968 környékén a tagok között fokozatosan romlani kezdett a viszony.
Utolsó két albumuk, az Abbey Road (1969) és a Let It Be (1970) megjelenése után a helyzet már tarthatatlanná vált, az együttes 1970-ben feloszlott.
A rockzene legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara (világszerte több mint 1,3 milliárd lemezt adtak el).
A művészetek bármely ágát is nézzük, kevesen voltak, akik népszerűségükhöz, kritikai elismertségükhöz és széles körű kulturális hatásukhoz mérhetőek.
Több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg.
Az első brit zenekar volt, mely folyamatos népszerűségre tett szert az USA-ban, nem kevesebb, mint 27 no.1. helyezett dalt jegyezve
csak Nagy-Britanniában és az USA-ban; ennek köszönhetően a Beatles a 20. század legsikeresebb zenekara lett.
A Beatles tagjai 1965-ben a Brit Birodalom rendjének tagjai (MBE) közé kerültek, mivel zenéjük exportjával alaposan hozzájárultak
az addigra már megroggyant brit oroszlán gazdasági erősödéséhez.
Ez az elismerés nagyon sok méltóságot zökkentett ki lelki nyugalmából, jó néhányan vissza is küldték kitüntetéseiket a királynőnek.
Az udvart azonban nem rendítette meg az ügy, hiszen a gombafejű társaság addigra már szinte nemzeti intézménynek számított.
1997 óta Paul McCartneyt a Sir lovagi előnév illeti meg (az Angol Királyi Trón lovagja).
A címet a kormány javaslatára adományozta a királynő Maccának (birodalomszerte így emlegetik őt).
Paul azzal érdemelte ki, hogy rendszeresen adományokat utalt át a különféle segélyszervezeteknek.
Egymillió fontot fizetett be például a liverpooli művészeti akadémia számlájára.
Ez az intézmény a szegény, de tehetséges gyermekek képzését segítette az adományok felhasználásával.
McCartney lovaggá ütése már közel sem kavart akkora vihart, mint a négyük kitüntetése jó három évtizeddel korábban.
(John Lennon egyébként lemondott kitüntetéséről, tiltakozásul a vietnami háború ellen.)
Az idei augusztusi ünnepi héten többek között emlékkoncerteket, előadásokat és a világ legnagyobb Beatles-konferenciáját is megrendezik.
A programsorozat részeként Beatles témájú auckiókra kerül sor, valamint lesz idegenvezetés egy rajongó szemével, és zenei csapatok fellépése.
Majd negyed millió ember gyűlik itt össze, részben azért is, mert a Mathew Sreet Music Festivalt is ekkor rendezik meg.
Októberben nagy Love Me Do hétvégére kerül sor, decemberben pedig a 32 éve meggyilkolt Lennon emlékére istentiszteletet tartanak.
A rock történetének leghíresebb együttese 1970-ben a Let It Be-vel búcsúzott hatalmas rajongótáborától, és a csúcson abbahagyva vált hallhatatlanná.

100 greatest Beatles songs

 

 
Twist   and   shaut   –  Bombafejek   –   From me, to You
And I love  –  Help –  Litl Help  –   Oh Darling   –  Beatles    naptár
      Beatles – Hard Day’s Night –  film  – Trailer  
TV koncert     –   elő koncert 
 
 
    Yesterday  /felvételek/ –   oroszul  🙂
 
 
 
 

While   my gitar   –  Hello goodbay  –   összes1 – összes2

1964   –   USA   –  Hollywood

beatles.jpg
                                                 
1965  
 

Magical Mystery Tour

Beatles/Stones/Kinks/Animals & more!

 

Beatles  forradalma   

HEY, JUDE – EGY DAL TÖRTÉNETE
Én abban az időszakban voltam kisiskolás, amikor a világ egyik legnépszerűbb, a könnyűzenében – hangszerelésben és a külső megjelenésben egyaránt robbanásszerű változást hozó zenekara
, a Beatles, Tony Sheridan and The Beat Brothers néven megalakult. Bizonyára mindenki jól emlékszik a korabeli fotókra, filmkockákra: óriási ováció fogadta a fiúkat világszerte.
1962. október 5-én került a boltokba első kislemezük, a Love Me Do, melynek B-oldalán a P.S. I Love You című szám volt hallható.
Love me Do-The Beatles ‘ 62
*
A négy “gombafejű”, azaz az 1960-tól Beatles néven híressé vált együttes – John Lennon (ének és háttér vokál, ritmusgitár, billentyűs hangszerek),
Paul McCartney (ének és hátté rvokál, basszusgitár, zongora), George Harrison – (ének és háttér vokál, szólógitár, szitár) és Ringo Starr – (dob, háttér vokál) csak úgy ontotta a jobbnál jobb számokat,
amelyek időtlenek és korosztálytól függetlenül szerethetőek. Bármelyikünk meghall tőlük egy dallamot, együtt dúdolja, énekli az előadókkal.
53 éve, 1968. augusztus 26-án jelent meg a Beatles egyik legismertebb és egyúttal a leghosszabb, 7 perc 11 másodperces dala (ebben, vagyis a terjedelemben is, mint oly sok más dologban,
a Beatles volt az úttörő), Hey, Jude címmel. Nemcsak hosszúságával és méltóságteljes, mégis laza dallamával „végtelenített” refrénjével vált híressé, hanem a születésével kapcsolatos története miatt is.
Ezt idézzük most fel egy emberöltőnyi idő távolságából.
A dalt Paul McCartney írta 1968-ban, miközben John Lennon weybridge-i háza felé autózott, hogy meglátogassa Lennon első fiát, Julian-t, és feleségét Cynthiát, akivel Lennon épp válófélben volt.
Az utazás közben Paul az elmúlt időszakon és életükön gondolkozott, a közös emlékeken, a sok dalon, amik ott, abban a házban keletkeztek.
“Úgy gondoltam, mint a Lennon család barátja, kivezetek Weybridge-be és elmondom nekik, hogy minden rendben van: meglátogatom őket, megnézem hogy vannak és megpróbálom őket felvidítani.
Mindig kikapcsoltam ilyenkor a rádiót és elkezdtem dalokon gondolkodni, hátha… Akkor is dudorásztam: ‘Hey Jules – don’t make it bad, take a sad song and make it better…’
(csak később lett belőle Jude) – optimistán hangzott, egy reményteli üzenet Julian-nak: ‘Na figyuzz, a szüleid elválnak. Tudom, hogy nem vagy boldog, de hidd el, minden rendben lesz.’ ” – mesélte Paul McCartney.
Amikor Lennon meghallgatta Paul új szerzeményét, nagyon lelkesen fogadta, azt hitte, hogy a dal neki, valamint Yoko Onó-val való kapcsolatáról szól.
Mások szerint a zenekaron belüli erősödő ellentéteket írta meg benne Paul, amelyben a japán művésznőnek nem kis szerepe volt.
A lényeg, hogy a dal azt a mindenki számára fontos gondolatot közvetíti, hogy bízzunk önmagunkban.
Paul később egy zongora demo-t is készített a születő dalból.
“Befejeztem a demót a Cavendish Avenue-n és a zeneszobában voltam, amikor John és Yoko meglátogatott és végig a hátam mögött álltak, miközben játszottam a dalt.
Az egyik sornál azt mondtam Lennonnak, hogy azt majd kicserélem, mert kicsit gyenge lett, mire John így reagált ‘Dehogyis cseréled ki.
Ez a legjobb sor az egészben!’ Hát persze, hogy kétszer annyira szereted ezek után!” – tudjuk meg Paultól.
Maga Julian csak 20 évvel később tudta meg az igazságot a dallal kapcsolatban.
Sokáig nem volt alkalom, hogy Paul McCartney beszélni tudjon Lennon fiával a Hey Jude-ról, de egy 1987-es New York-i találkozásukkor aztán mégis nyílt erre lehetőség.
Julian Lennon így emlékezik vissza erre a napra:
“Azt mesélte, hogy annyi évvel ezelőtt sokat gondolkozott a körülményeimről, amin keresztül mentem. Paul-lal gyakran találkoztam. Többször, mint apával.
Nagyszerű barátság volt ez és úgy tűnik, hogy sokkal több fénykép is készült akkortájt, ahogy Paul-lal játszom, mint ahány kép készült apával.”
Julian Lennon-nak sokat jelent ez a dal. Annyira, hogy a demó felvételt ő maga vásárolta meg egy 1996-os aukción, 25000 Fontért.
A Hey, Jude felvétele az Abbey Road-beli stúdióban készült, egy 36 tagú nagyzenekar közreműködésével. A kislemez B-oldalán a Revolution című Lennon-szerzemény szerepel.
A világ eseményeire érzékenyebb John azt szerette volna, ha ez a dal kerül az A-oldalra, hiszen a diáktüntetések, zavargások miatt nagyon is aktuális volt,
és benne volt már Lennon erőszakmentesség felé tartó útja: “oké, változtassuk meg a világot, de ha pusztítani akartok, rám ne számítsatok.”
A többiek azonban nem értettek egyet a cserével, így a Lennon műve mégis a B-oldalra került.
A Hey Jude-nak óriási sikere lett, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, valamint további 10 országban is listavezető lett.
A Rolling stone magazine minden idők 500 legjobb dalának listáján a 8. helyet foglalta. Hazájukban Ivor Novello-díjjal tüntették ki érte a Beatlest.
Ez volt az első kislemez, amely a szigetországban már saját kiadójuk, az Apple zöldalmás címkéjével jelent meg,
a világforgalmazásban viszont még az EMI Parlophone terjesztette.
A felvételről film is készült. Hogy az egész látványosabb legyen, közel 300 embert hívtak meg, mindenféle korú és bőrszínű embereket.
A fináléban a tömeg egyre szorosabb gyűrűt font a zenekar köré egy nagy kollektív ölelésként.
Egyike volt ez az utolsó pillanatoknak, amikor a Beatles még egységes volt, és híveikkel együtt szinte egy családot alkottak.
A felvételről a melléklet utolsó fotója, és az alábbi videó is tanúskodik:
The Beatles – Hey Jude
*
A Hey Jude az első Beatles dal, amit kínai filmalkotók felhasználhattak filmjükhöz.
A 2015-ben készült Yesterday Once More című rövidfilmhez kérték,
és minden bizonnyal az egyik legborsosabb árat fizették a film készítői a Beatles zeneműkiadójának.
A filmen kívül számtalan zenei feldolgozás is készült, különböző előadók tolmácsolásában.
Hallgassunk meg ezek közül néhány különlegesebbet!

a_betles4.jpg
 
Ringo     Starr    legmenőbb    számai
75/    2015        –    80/  2020    –   kerek évforduló
 
 
 —————————————————–
George Harrison  –  10 dolog
 

A Beatles legendás tetőkoncertje

2013

 Beatles50 – Az óceán mindkét partján támad a Beatles

 

2016

Sosem látott    felvételek

 

2019

 

Paul    és Ringo

 

——————————————————————————————————————————

Click on any title and see the video of the original song, in addition to the lyrics.
The Beatles!
Videos organized by the Beatles; all original songs!

A Day in the Life
A Hard Day’s Night
A Taste of Honey
Across The Universe
Act Naturally
All I’ve got to Do
All My Loving
All Together Now
All You Need Is Love
And I Love Her
And Your Bird Can Sing
Anna (Go To Him)
Another Girl
Any Time At All
Ask Me Why
Baby It’s You
Baby You’re A Rich Man
Bad Boy
Because
Being for the Benefit of Mr. Kite!
Birthday
Blackbird
Blue Jay Way
Boys
Can’t Buy Me Love
Carry That Weight
Chains
Come Together
Cry Baby Cry
Day Tripper
Dear Prudence
Devil In Her Heart
Dig A Pony
Dig It
Dizzy Miss Lizzie
Do You Want to Know a Secret
Doctor Robert
Don’t Bother Me
Don’t Let Me Down
Don’t Pass Me By
Drive My Car
Eight Days a Week
Eleanor Rigby
Every Little Thing
Everybody’s Got Something to Hide Except For Me and My Monkey
Everybody’s Trying to be My Baby
Fixing a Hole
Flying (instrumental)
For No One
For You Blue
Free As A Bird
From Me To You
Get Back
Getting Better
Girl
Glass Onion
Golden Slumbers
Good Day Sunshine
Good Morning, Good Morning
Good Night
Got To Get You Into My Life
Happiness is a Warm Gun
Hello, Goodbye
Help
Helter Skelter
Her Majesty
Here Comes The Sun
Here, There And Everywhere
Hey Bulldog
Hey Jude
Hold Me Tight
Honey Don’t
Honey Pie
I Am the Walrus
I Call Your Name
I Don’t Want to Spoil the Party
I Feel Fine
I Me Mine
I Need You
I Saw Her Standing There
I Should Have Known Better
I Wanna Be Your Man
I Want To Hold Your Hand
I Want To Tell You
I Want You (She’s So Heavy)
I Will
I’ll Be Back
I’ll Cry Instead
I’ll Follow the Sun
I’ll Get You
I’m a Loser
I’m Down
I’m Just Happy to Dance with You
I’m Looking Through You
I’m Only Sleeping
I’m so tired
I’ve Got A Feeling
I’ve Just Seen a Face
If I Fell
If I Needed Someone
In My Life
It Won’t Be Long
It’s All Too Much
It’s Only Love
Julia
Kansas City/Hey, Hey, Hey, Hey
Komm Gib Mir Deine Hand
Lady Madonna
Let it Be
Little Child
Long Tall Sally
Long, Long, Long
Love Me Do
Love You To
Lovely Rita
Lucy in the Sky with Diamonds
Maggie Mae
Magical Mystery Tour
Martha My Dear
Matchbox
Maxwell’s Silver Hammer
Mean Mr. Mustard
Michelle
Misery
Money (That’s What I Want)
Mother Nature’s Son
Mr. Moonlight
No Reply
Norwegian Wood
Not a Second Time
Nowhere Man
Ob-La-Di, Ob-La-Da
Octopus’s Garden
Oh! Darling
Old Brown Shoe
One After 909
Only A Northern Song
P.S.. I Love You
Paperback Writer
Penny Lane
Piggies
Please Mister Postman
Please Please Me
Polythene Pam
Rain
Real Love
Revolution 1
Revolution 9
Rock and Roll Music
Rocky Raccoon
Roll Over Beethoven
Run For Your Life
Savoy Truffle
Sexy Sadie
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)
She Came In Through The Bathroom Window
She Loves You
She Said, She Said
She’s A Woman
She’s Leaving Home
Sie Liebt Dich
Slow Down
Something
Strawberry Fields Forever
Sun King
Taxman
Tell Me What You See
Tell Me Why
Thank You Girl
The Ballad of John And Yoko
The Continuing Story of Bungalow Bill
The End
The Fool On The Hill
The Inner Light
The Long And Winding Road
The Night Before
The Word
There’s A Place
Things We Said Today
Think For Yourself
This Boy
Ticket to Ride
Till There was You
Tomorrow Never Knows
Twist and Shout
Two of Us
Wait
We Can Work It Out
What Goes On
What You’re Doing
When I Get Home
When I’m Sixty-Four
While My Guitar Gently Weeps
Why don’t we do it in the road
Wild Honey Pie
With a Little Help From My Friends
Within You Without You
Words of Love
Yellow Submarine
Yer Blues
Yes It Is
Yesterday
You Can’t Do That
You Know My Name
You Like Me Too Much
You Never Give Me Your Money
You Really Got a Hold on Me
You Won’t See Me
You’re Going to Lose That Girl
You’ve Got to Hide Your Love Away
Your Mother Should Know

The Beatles video from Albums:
Please Please Me