Sajtóbál 2011

sajtobal.jpg
Sajtóbál

A 129 éves Újságíróbált- amit idén Sajtóbálnak neveznek- február elején rendezik meg. A szervező cég ügyvezető igazgatója, Rózsa B. György elmondta lapunknak, báluk mindig is jótékonysági rendezvény volt, már a legelső is, amit 1882. február 4-én tartottak a Pesti Vigadóban. A szervező a magyar Sajtóbált mint Európa egyik legrégebbi karitatív bálját emlegette. A Royal Caledonian-t, amelyet a világ legrégebbi jótékonysági báljának tartanak, például a 19. század közepén rendezték meg először az angolok- mesélte.

Rózsa B. György szerint bált rendezni manapság óriási kockázat, mert elenyészőre csökkent a nyereség. De ő bevállalós- mondta- ha belepusztul, akkor is megrendezi idén a Sajtóbált. Arra a kérdésre, vajon ilyen csekély profit mellett van- e lehetőségük még jótékonykodni is, a szervező azt válaszolta, hogy ennek bele kell férnie. Idén a Magyar Gyermekmentő Alapítványt támogatják a bevételből, hogy a gyermekek mentéséhez szükséges speciális felszerelésekből több jusson. 

Ami az Operabál elmaradását illeti, Rózsa B. György nem érzi úgy, hogy nekik követniük kéne a példát. Véleménye szerint ha egy bál akár csak egyszer is elmarad, azzal megszakad egy folyamat, amivel a rendezvény presztízse jelentősen csökkenhet. 

Szerinte az Operabál elmaradása egy gesztus, bizonyítja az együttérzést, de egy szakma nem szakíthat meg egy hagyományt csak azért, "mert most bajok vannak". Szükség van szakmai bálokra- hangsúlyozta- , amelyeken politikamentesen elbeszélgethetnek egymással a szakmabeliek. 
Itt a farsang, áll a bál… – BELFÖLD – NÉPSZAVA online
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=383769&referer_id=friss
sajtoballogo.jpg