A szertárak előtt felsorakozva, egy perces néma tiszteletadással adóznak a fővárosi tűzoltók pénteken a nyolc éve, 2001 szeptember 11-én, az Egyesült Államokban történt terrortámadásra.

A tűzoltók reggel kilenc órakor sorakoznak fel valamennyi fővárosi tűzőrség szertára elé a járműveikkel – tájékoztatott a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság.

2001. szeptember 11-én négy repülőt térítettek el terroristák az Egyesült Államokban. Kettőt a World Trade Center ikertornyába vezettek, egy gép a Pentagonba csapódott, egy gép pedig Pennsylvania államban zuhant le.

Legalább 2986 ember halt meg, köztük 343 tűzoltó, akik a mentési munkálatok során lelték halálukat.

A magyar tűzoltók minden évben, így idén is megemlékeznek a hősi halált halt New York-i tűzoltókról. A terrortámadások áldozatai előtt tisztelegve tart megemlékezést pénteken este az amerikai követségnél a Mensch Nemzetközi Alapítvány is.

Az alapítvány megemlékezése a londoni, madridi, izraeli, oroszországi, indonéziai és pakisztáni terrorcselekmények áldozatairól is szól. A követség, a köztársasági elnök és a Miniszterelnöki Hivatal képviselői mellett beszédet mond Balázs Anett, aki a közelmúltban meggyilkolt roma áldozatokra emlékezik. A megemlékezésen Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke az alapítványtól a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett magyar tűzoltóknak ítélt posztumusz Mensch-díjat veszi át.