Gyanús a TV szavazás?

TV2: gyanú és botrány

Mindig is homályos folt volt a honi televíziózás területén a különböző szavazások, játékok rendszere.
A Megasztár-botrány rávilágított, hogy akad rés a pajzson. A TV2 a mobilszolgáltatóra hárítana, a szavazás összesítésével megbízott cég pedig gyanúsan hallgat.

Először is: az emberek szeretnek játszani. Másodszor: szeretnek tévét nézni. Ha pedig ez a kettő összekapcsolható garantált az őrület. Ezt aknázzák ki a kereskedelmi tévék, és emelt díjas szavazásra biztatnak. Van azonban egy kis bökkenő a rendszerben, jelesül az, hogy bármikor beüthet a krach, mint ahogyan a TV2 Megasztár címmel futó "szuperprodukciója" esetében be is ütött.

Országos botrány

Szokásos szombat esti forgatókönyv szerint zajlott a műsor november 22-én is mindaddig, amíg sok-sok szavazni vágyó azt nem tapasztalta, hogy kedvencére leadott voksát visszadobja a rendszer. Lett is országos felháborodás a hibából és azóta boldog-boldogtalan magyarázott már valamit az ügyben, de a legfontosabb kérdésre, miszerint mi a garancia arra, hogy nem manipulálják ezeket a szavazásokat még nem érkezett adekvát válasz.

– Nekem már régen is gondjaim voltak, amikor egy újság például közjegyző előtt húzta ki a résztvevők közül a nyertest, hogy vajon nem lehetséges, hogy sokkal többen küldték be a megoldást, mert azt a  közjegyző sosem tudta volna ellenőrizni – osztotta meg a közjegyző közreműködésével megrendezett játékok iránti aggodalmát Strasser Tibor ügyvéd a Hírextrának. – Ezeknél a vetélkedőknél, ahol emelt szintű SMS-ekkel lehet szimpátia alapján szavazni, vajon milyen módon lehet azt ellenőrizni? – Strasser szerint ez a legnagyobb kérdés.

A teljes cikk elolvasható a Hírextra.hu oldalon Megjelent: 2008. december 3.