HIV harmadik elsőfokú első tárgyalás

Szándékosan fertőzött HIV-vel? Tovább bonyolódik az ügy

Tovább bonyolódik a HIV-per


Harmadjára is első fokon kezdte tárgyalni a Budai Központi Kerületi Bíróság 

csütörtökön az úgynevezett HIV-pert.

Gebe Zoltán bíró erkölcsi okokra hivatkozva zárt ajtók mögött tárgyalta az ügyet. A tárgyaláson Kovács Zoltán vádlottat és volt feleségét külön-külön hallgatták meg. A vádlott volt barátnőjét nem tudták beidézni, mert ismeretlen helyre költözött, telefonon pedig nem volt elérhető. A perben – amelyben a férfit azzal vádolják, hogy HIV-vírussal megfertőzte volt feleségét és volt barátnőjét – eljárási szabálysértésekre hivatkozva állapította meg a Fővárosi Bíróság (FB), hogy az első fokon meghozott felmentő döntés felülbírálatra alkalmatlan, ezért azt hatályon kívül helyezte és új eljárást írt elő.

A másodfokon eljáró bíróság hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy nyitott kérdések maradjanak, felmentő rendelkezés is csak akkor hozható, ha valamennyi szempontot megvizsgáltak, és ennek ellenére nem állapítható meg a vádlott bűnössége. Az FB szerint e tekintetben hiányos az elsőfokú bíróság indokolása, és a tényállás is felderítetlen maradt. A másodfokon eljáró bíróság kizárta az új eljárásból az ügyet korábban tárgyaló bírót. Az eljárásban 2008 januárjában már született egy – ugyancsak bizonyítottság hiányára hivatkozó – felmentő ítélet, ám az FB még abban az évben hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárás lefolytatását írta elő.

Az első elsőfokú ítéletet követően a vádlott akkori ügyvédje azt mondta: védence 2000-ben tudta meg, hogy HIV-vírussal fertőzött, majd felesége is tudomást szerzett erről, de csak 2006-ban tett feljelentést. A büntetőügy ez alapján indult el. A sértettek álláspontja szerint ugyanakkor a kapcsolat elején a férfi nem közölte, hogy fertőzött, és védekezés hiányában fertőzte meg őket a vírus. 

A megismételt eljárásban, tavaly júniusban a Budai Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a férfit, a Fővárosi Bíróság ezt a döntést helyezte hatályon kívül idén januárban, és írt elő új eljárást


http://www.mno.hu/portal/785072 

http://hetivalasz.hu/itthon/tovabb-bonyolodik-a-hiv-per-37964
 
http://www.jogiforum.hu/hirek/25398#axzz1MrWjnCwP
 
http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/96661/1/belfold/HIVper__a_birosag_harmadjara_targyalja_elso_fokon_az_ugyet