Apró

 Nyári Krisztián:  A bizonyíték

Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén találtak olyan emberi DNS-maradványokat, amelyek megegyeznek III. Béla király Y-kromoszómás szekvenciájának egy darabjával, tehát az Árpád-házi uralkodó leszármazottja volt a mai Kazahsztán területén 4000 éve elhunyt embernek.

Kásler Miklós szerint ezek a kutatási eredmények számos további kérdést vetnek fel. Ebben igaza van. Például ez az archeogenetikai lelet is ráirányítja a figyelmet, hogy egyetlen ma élt embernek hány őse is élt a világ rengeteg pontján, és hány százmillió rokonunk él szerte a világon.

Mindenki számon tartja, kik vagy kik voltak a nagyszülei, de 16 ükszülőjét már kevés ember tudja felsorolni. Tíz generációval, 200-250 évvel korábban már 1024 ősöm volt, személyazonosságukat talán levéltári adatokból még azonosítani lehetne. 15 nemzedékkel korábban már 32 768 ősöm volt, 20 generációval korábban már több mint egymillió – közülük jó, ha 10-20-at tudnék azonosítani. És ez csak 4-500 év. Persze ennyi idő alatt elkerülhetetlen a távoli rokonok újbóli keveredése, háborúk, éhínségek, természeti kataklizámák pedig gyakran megszakítják a sort. Egy-egy kivételezett helyzetű férfi pedig akár több tucatnyi utódot is nemzhetett több anyának, így ő az átlagosnál sokkal több ember őse is lehet.

Ilyesmi történt például Dzsingisz kán esetében. Bran Skyes oxfordi genetikus szerint ma mintegy 16 millió ember tekinthető a mongol uralkodó utódának, még a Brit szigeteken is rengetegen hordozzák a kromoszómáit. Pedig Dzsingisz kán csak 800 éve élt. Egy 4000 éve élt férfinak, főleg, ha uralkodói családból származott, sok száz millió utóda élhet a Földön.

A feltételezett baktriai Árpád-ős és III. Béla halála között 3200 év telt el, ez 120-160 generációt feltételez. Akinek kedve tartja, kiszámolhatja: Eurázsia i.e. 2000 körül élt lakói közül lényegében mindenkinek volt esélye rá, hogy Béla királyunk őse legyen. Az lenne a csoda, ha pont Baktriában nem lenne ilyen ősapa vagy ősanya.

Ráadásul itt egy uralkodói családról van szó. Az ő génállományuk nem sokat mond el az alattvalóik génállományáról: az ókorban és a középkorban az uralkodói dinasztiák többsége máshonnan származott, mint az általuk uralt nép. Az uralkodócsaládok keveredése is jól ismert, ez volt több ezer évig a leghatékonyabb diplomáciai eszköz a világon.

III. Béla közvetlen felmenőiről sokkal többet tudhatunk, mint az én ükszüleimről. Anyja, Eufrozina királyné Mityiszlav kijevi nagyfejedelem és Ljubava novgorodi hercegnő leánya volt. Mityiszlav apja (Béla dédapja) a részben bizánci származású II. Vlagyimir volt, anyja pedig Wessexi Gitta (az az utolsó angolszász király, II. Harold leánya). A családnak ezen az ágán egyebek mellett dán és svéd felmenőket is találunk. III. Béla apja II. Géza volt, akinek édesanyja (Béla apai nagyanyja) Vukanović Ilona szerb hercegnő volt, aki Anna, bizánci hercegnő és Uros szerb nagyzsupán házasságából született. II. Géza édesapja, II Béla volt. Az ő anyja, Predszláva a lengyel uralkodóházzal is rokonságban álló II. Szvjatopolk kijevi nagyfejedelem lánya volt. Apja, Álmos herceg (Béla apai nagyapja) I. Géza király és a belga-limburgi Looz-i Zsófia frigyéből született.

III. Béla nyolc dédszülőjéből tehát pusztán I. Géza volt Árpád-házi származású, – persze ő is úgy, hogy apja, I. Béla volt az, hiszen az anyja, Piast Richeza lengyel fejedelmi hercegnő volt. Akinek van kedve, ezt is tovább szálazhatja – bolgár, lengyel, bajor és más eredetű ősöket is fog találni. Annyi bizonyos, hogy III. Béla királyunknak sokkal több őse származott a kijevi, a novgorodi és a bizánci uralkodóházakból, mint az Árpád-házból. Mégis: ha most valaki kiásná valamelyik (döntően viking eredetű) kijevi uralkodó csontjait, és kijelentené, hogy megtalálta a III. Béla egyik ősét, és ezzel igazolná az Árpád-ház kijevi/viking eredetét, annak egyszerre lenne igaza és mondana jó nagy hülyeséget. Pedig itt csak 4-5 generációról beszélünk, nem 120-ról.

Sokfélék vagyunk, ahogy sokfelől érkeztek az őseink is. Ha a fenti példa bonyolult, mindenki írja le egy papírra a déd- és ükszülei vezetéknevét. Talán archeogenetika nélkül is világos az eredmény.

Egy olvasóm felhívta a figyelmemet, hogy a kazahsztáni leletben olyan genetikai haplotípust mutattak ki, ami csak az apától örökölhető, tehát a férfiági öröklődére ad bizonyítékot. Ez így van. Pont az a megtévesztő – illetve az téveszti meg valószínűleg Kásler doktort is – hogy ez a fajta genetikai rokonságkereső módszer véletlenül azonos az ókori és középkori szokásjoggal, amely kizárólag az apai felmenők alapján vezette a családfákat. (Ez a Bibliából is ismert patriarchális családfák mintája: Ezékiás nemzé Manassét, Manassé nemzé Ámont, Ámon nemzé Jósiást, Jósiás nemzé Jekoniást, stb.) Ez a dinasztikus jog alapján lehet értelmes, de pont a biológiai leszármazás, a genetika alapján nem. Az én apám apjának apjának apja csak egyetlen felmenőm a 16 ükszülőm közül, bár ő az egyetlen tisztán férfiági ősöm.  20 generáció történetét vizsgálva is elférne három sorban az apai családfám, miközben több, mint egymillió ősöm van. Más kérdés, hogy az apai géneket azonosító módszer pont ezt a 20 embert tudná azonosítani az egymillióból, ha meglennének a maradványaik.
 
Amúgy a kutatás maga tényleg fontos, hiszen képes kimutatni a férfiági rokonságot több, mit 3000 év különbséggel is. Csak az Árpád-ház eredetét nem fejti meg: ez egyetlen szál a sok száz millióból, ami III. Bélát összeköti őseivel.

Ma már nehéz elhinni, de 1970-ben a májusi Színészek-Újságírók Rangadóra (SZÚR) több százezer jegyigénylés érkezett, így szeptemberben megismételték a Népstadionban az eseményt. A rendszerváltás aztán ezt is elsodorta, pedig hosszú ideig az év egyik jelentős eseménye volt, amikor Major Tamás beállt a kapuba, az ökölvívó Papp Laci meghúzta a szélen vagy amikor jött Bujtor István és sorra lőtte a gólokat az újságíróknak.


Persze legyünk igazságosak, a hetven-nyolcvanezer ember nem csak azért ment, hogy megnézzen egy különleges focimeccset, hanem mert fellépők százai (zenekarok, színházak) vártak rájuk jobbára a Népstadionban. Egy kis SZÚR-történelem Salamon Bélával, Surdával és a többiekkel.
Az első színészek-újságírók meccsre 100 éve, 1920. június 12-én került sor az MTK sporttelepén. Itt még nem voltak betétprogramok, csak egy focimeccs a színészek és a kritikusok között. A gyászos trianoni döntés után nem sokkal jól jött az embereknek egy kis kikapcsolódás, így megnézték, hogyan vesz revánsot a tollforgatókon a színésztársadalom. Ahogy a Színházi Élet írta: „Végre itt volt az alkalom, hogy a színészek megfizessenek minden rossz kritikáért, csípős jelzőért, elhallgatott nevekért."
A színészeknél pályára lépett a komikus Salamon Béla is, aki aztán évtizedeken át a SZÚR emblematikus alakja volt. A Színházi Élet aztán némi meglepetésre nem a színészeken, az írókon élcelődött tovább: „Lógott rajtuk a trikó, egyetlen egynek nem volt egy becsületes vádlija.” Az izgalmas mérkőzést aztán 4:3-ra a színészek nyerték, hogy aztán még a II. világháború előtt többször is megmérkőzzenek egymással a felek.


A virágkorát aztán a szocialista rendszerben élte a SZÚR. 1959-ben például nagy szenzációt jelentett, hogy a színészek csapatában Papp László, a híres ökölvívó is pályára lépett. Az 1962-es SZÚR-on a kapuban Major Tamás állt, az ellenfél kapuját pedig Garas Dezső, Zenthe Ferenc és Bodrogi Gyula rohamozta a több tízezer néző előtt.
Egy évvel később a kezdőrúgást Salamon Béla végezte el, aki ugyebár az első színész-újságíró összecsapáson is ott volt. 1965-ben mindenki elégedetten csettintett, hiszen 6:6 lett a meccs vége, az 1966-os esemény csúcspontjaként pedig fellépett az operettprimadonna Honthy Hanna is.
A SZÚR az év egyik rangos eseményévé vált, olyannyira, hogy még egy külön újságot is kiadtak róla, Plajbász és Paróka címmel. 1969-ben is nyolcvanezren voltak a Népstadion lelátóin, ekkor a Flintstone család is megjelent, pontosabban a magyar hangok: Csákányi László, Márkus László, Psota Irén és Váradi Hédi helyett Bálint Erzsébet.
1970-ben, az NB I-es focimeccsek csökkenő nézőszáma miatt a Képes Sport újságírója véresen komolyan gondolta, amikor felvetette, mi lenne, ha az első osztályú focimeccseknél a szünetben az Illés vagy az Omega játszana, biztosan többen kimennének (amit kitalált, Amerikában szépen csöndben megcsinálták…).
Ez volt az az év, amikor két SZÚR-t is rendeztek, mert több százezer ember hiába igényelt jegyet a májusi eseményre, nem jutott be. 1978-ban gólgazdag meccset láthatott a publikum, 9:8-ra nyertek a színészek. A csapatukban feltűnt egy vendégjátékos is, egy bizonyos Ljubisa Szamardzsics, akit megtapsoltak a nézők, de nem annyira, mint 1985-ben. Akkor ugyanis már a Forró szél főszereplőjeként, Surdaként imádta az ország.


Arra is talán már kevesen emlékeznek, hogy a színész-újságíró rangadók egyik legeredményesebb játékosát úgy hívták, Bujtor István. A langaléta színész (aki ifjúsági válogatott kosárlabdázó is volt korábban), 1975-ig 18 gólt lőtt az újságíróknak.
Aztán elmúlt a varázs. A rendszerváltozáshoz közeledve már nem volt annyira fontos a SZÚR és szépen lassan megszűnt az az esemény, amely hosszú évtizedekig garantáltan telt házat vonzott a Népstadionban.
Elvitte a rendszerváltás a Wartburgokkal, a kubai naranccsal és az ikertelefonnal együtt.
Nekem azért hiányzik.
Sokkal jobban, mint az ikertelefon…

 

 

Koronamonitor

 koronavírus fertőzés

koronavirus-2020-vuhan-kina

a evolució

 

A középkori   nagy pestis járvány

Ép ésszel túlélni a járványt 

Háborúk, járványok, technikák

 Miért öltöztek madárnak a pestisdoktorok

Pestis Mumbaiban

A kolera volt az első járvány amit jól dokumentáltak

Spanyol  nátha  árnyékában

képei

 sajtója,   gyógymódja?

A válság kezelése 100 évvel ezelőtt

kolera,  tbc majd védőoltás

Igy értek véget a nagy járványok

Járvány Budán és Pesten

ivőviz problémak kutak és hálozati viz Pesten a 19 században

Semmelweis  Ignác és a kézmosás

 

a koronavírus

Bill Gates 2015-ben

 

Kiürült   városi   utcák  -  Budapest

Kihalt utcák   a koronavirus miatt

kirándulóhelyeken

Amszterdam,   New York ,   Las Vegas bezárt

 

 Koronavírus kisokos

Semmelweis  Ignác és a kézmosás

A koronavírus a H1N1

 Durvább ragályokat is legyőztünk már

 

worldometers.info/coronavirus

 

6 kérdés Pekinghez

 

 

Megjósolták     a koronavírus    járványt

a 2020Time

 https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/22/world/coronavirus-spread.html

https://24.hu/tudomany/2020/03/19/termeszetes-virus-koronavirus-nem-mesterseges-laboratorium/

 https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/mar-evekkel-ezelott-megjosoltak-a-vilagjarvanyt-koronavirus-barabasi-albert-laszlo-jovokutatas

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/a-spanyolnathaval-hasonlitottak-ossze-a-koronavirust-2113188/

 a koronavíru2s

Hogyan szabadult el a koronavírus

Pandémia

koronanemzetek

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/koronavirus-millano-panik-felvasarlas-idosek

https://www.blikk.hu/aktualis/veszhelyzet/szent-laszlo-korhaz-olaszorszagbol-hazatero-magyar-diakok-megerkeztek/kt0sjpm

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/koronavirus-azt-mondjak-a-sulyanak-megfeleloen-kezelik-a-helyzetet-itthon

https://hvg.hu/itthon/20200224_Koronavirus_magyarorszag_fertozes

 https://hvg.hu/360/20200226_Koronavirus_spanyolnatha_pestis_jarvany_betegseg

https://hvg.hu/360/20200226_Koronavirus_spanyolnatha_pestis_jarvany_betegseg

https://hvg.hu/itthon/20200224_Koronavirus_magyarorszag_fertozes

a korona

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/a-koronavirus-hamarosan-magyarorszagot-is-elerheti

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/koronavirus-senki-sem-erti-hogy-mire-jo-a-panikkeltes

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/magyarorszagon-eddig-negy-koronavirus-fertozottet-apolnak

 https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/koronavirus-fertozes-betegek-gyogyultak-vilagjarvany

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/milyen-hatasai-lesznek-a-gazdasagra-a-koronavirus-jarvanynak

a koronacecili02

https://m.hvg.hu/elet/20200307_koronavirus_megelezose_kezmosas_szabalyai

https://index.hu/techtud/2020/03/08/koronavirus_karanten_jarvanyugyi_elkulonites_izolacio_megfigyeles_zarlat_fertozes_jarvany/

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/egesz-olaszorszag-vesztegzar-alatt

a utolsó

az utolsóvacs

https://index.hu/techtud/2020/03/10/miert_van_ekkora_para_a_koronavirus_korul_mikozben_az_influenzaba_joval_tobben_halnak_bele/

https://hvg.hu/itthon/20200312_koronavirus_jarvany_marcius_12_percrol_percre

https://hvg.hu/vilag/20200311_Infografikan_mutatjuk_a_koronavirus_terjedeset_a_vilagban

a maszk a maszk

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/szerdatol-nem-lehet-100-fonel-nagyobb-belteri-esemenyt-rendezni-koronavirus-operativ-torzs

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/veszhelyzet-koronavirus-kormany-kommunikacio-jarvany

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/orban-a-tanaroknak-nem-jar-penz

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/teljesen-megvaltoztathatja-eletuket-a-koronavirus-jarvany-megszokott-rutinjaink-felborulnak-korlatozas

https://hvg.hu/itthon/20200313_Orban_Viktor_koronavirus

a majalis

https://qubit.hu/2020/03/18/mi-az-a-hirhedt-jarvanygorbe-es-helyesen-jarunk-e-el-ha-megprobaljuk-kilapitani

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/a-koronavirus-aldozatainak-nagy-resze-70-evnel-idosebb

https://24.hu/belfold/2020/03/21/szivek-szallodaja-budapest-koronavirus/

https://24.hu/tudomany/2020/03/20/koronavirus-magyar-intezkedesek-mta-jarvany-vilagjarvany-covid-19/

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/meg-nincs-kijarasi-tilalom-magyarorszagon

https://index.hu/belfold/2020/03/30/koronavirus-torveny_koronavirus_szavazas_parlament

 

 a civid 19

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-kormanyparti-tobbseg-elfogadta-a-felhatalmazasi-torvenyt

https://ujnepszabadsag.wordpress.com/2020/03/31/mire-adtal-felhatalmazast/

https://ezalenyeg.hu/publi/az-5-leggazabb-dolog-a-felhatalmazasi-torvenyben-3133

https://hvg.hu/itthon/20200401_Meggondolta_magat_a_kormany_megsem_kotik_meg_a_polgarmesterek_kezet

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egy-napig-sem-elt-a-javaslat-polgarmesterek-onallo-dontesi-jogkor-korlatozas

 a trikini

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/mar-a-vilag-177-orszagaban-van-jelen-a-koronavirus-jarvany-fertozes

https://24.hu/belfold/2020/04/01/terkepen-a-magyar-koronavirus-fertozottek/

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/tobb-film-es-regeny-is-keszult-korabban-amelyek-hasonlitanak-a-jelenlegi-valosagra

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/02/olyan-nepszeru-az-operativ-torzses-kifesto-hogy-egy-idore-leallt-az-oldal/

a Cili a festmény2

https://ezegychopper.cafeblog.hu/2020/03/31/ezek-voltak-muller-cecilia-legutosebb-beszolasai/

https://24.hu/kozelet/2020/04/02/orban-viktor-bemutatja-a-jarvany-elleni-vedekezes-szuperhosei/ 

https://atlatszo.hu/2020/04/03/koronavirus-hirado-magyarorszagon-feltunoen-lassan-terjed-a-jarvany-a-halalozasi-arany-magas/

 a koronavírus01

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/mar-204-orszag-kuzd-a-koronavirussal

https://444.hu/2020/04/07/hogy-lett-ilyen-sulyos-a-jarvany-amerikaban

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/kozel-masfelmillio-koronavirusos-fertozott-van-a-vilagon

https://civiscity.blog.hu/2020/04/04/3_strategia_a_koronajarvany_lekuzdesere_mit_valaszt_magyarorszag

a halálozások

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ekkor-tetozhet-es-erhet-veget-a-koronavirus-jarvany-magyarorszagon/05wfbfv

https://hirklikk.hu/kozelet/az-operativ-torzs-fenyegetozese-miatt-hirdet-polgari-engedetlenseget-magyar-balint/362222

https://wmn.hu/ugy/52602-barabasi-albert-laszlo-a-jarvany-kezelese-csak-egy-dolog-de-kozben-a-tarsadalom-egy-nagy-szazalekat-kisemmizzuk

a kronacecili3

 https://hirklikk.hu/kozelet/az-operativ-torzs-fenyegetozese-miatt-hirdet-polgari-engedetlenseget-magyar-balint/362222

https://wmn.hu/ugy/52602-barabasi-albert-laszlo-a-jarvany-kezelese-csak-egy-dolog-de-kozben-a-tarsadalom-egy-nagy-szazalekat-kisemmizzuk

https://hvg.hu/itthon/20200410_karacsony_gergely_koronavirus_pesti_uti_idosotthon_fertozott_fertozes

 a cecili2
 
 
 
a korvir0424
 
 
a 2020 év
 
 
 
a maszk2
 
 
a ce V
 
 
 a operativbucsu3
a operativbucsu
a operativbucsu2
 
 
a konzuliv
 
 
a virus
 
 
a operativ2
 

 
a 2020maszk
 
a második hullám

https://hvg.hu/itthon/20200828_Szigor_az_iskolakban_felelem_a_vakcinatol__igy_kuzdenenek_a_koronavirussal_a_hvghu_olvasoi

​​​​​https://hvg.hu/tudomany/20200828_virologus_vakcina_rusvai_miklos_oltooanyag_szputnyik_v

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/szigoritasok-a-koronavirus-miatt-ujra-lezarjak-a-hatarokat

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/rettegett-attol-hogy-nem-eli-tul-a-koronavirust

a koronaterkep 

https://444.hu/2020/08/31/a-csehek-mellett-a-lengyelek-es-a-szlovakok-is-belephetnek-magyarorszagra

https://hvg.hu/gazdasag/20200901_magyar_kormany_Brusszel_hatarzar

https://hvg.hu/gazdasag/20200831_masodik_hullam_korlatozasok_koronavirus

https://24.hu/tudomany/2020/08/31/masodik-hullam-koronavirus-covid-rost-gergely/

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/koronavirus-jarvany-fertozott-rekord-365-szennyviz

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/mitol-ter-el-a-koronavirus-masodik-jarvanya-az-elsotol

http://www.atv.hu/kulfold/20200904-koronavirus-ujra-nagyot-ugrottak-a-szamok-egyetlen-ejszaka-alatt

a táblázat

tps://mfor.hu/cikkek/makro/koronavirus-mutatjuk-miert-nem-kockazatos-meg-a-masodik-hullam.html

https://mfor.hu/cikkek/makro/ujabb-csucson-az-uj-koronavirus-fertozottek-szama-magyarorszagon.html

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/koronavirus-jarvany-egy-virus-megismerese-akar-20-evbe-is-telhet

https://24.hu/kulfold/2020/09/08/masodik-hullam-koronavirus-barabasi-albert-laszlo-maszk/

a koronaviruscsöd

https://merce.hu/2020/09/09/varhatjuk-e-a-kormanytol-hogy-jol-kezeli-majd-a-jarvany-masodik-hullamat/

 https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-fertozes-jarvany-sved-modell.713374

https://www.maszkszupersztar.hu/products/kn95-ffp2-professzionalis-szajmaszk-7-db-cserelheto-szurovel-mehow6

https://444.hu/2020/09/11/itt-egy-hasznos-tablazat-arrol-hogy-milyen-korulmenyek-kozott-mekkora-eselyed-van-elkapni-a-koronavirust

 https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/versenyfutas-az-idovel-mikor-lesz-mar-vedooltas

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/ujabb-rekord-718-fertozott-koronavirus

a koronack

 https://rtl.hu/rtlklub/hirek/orban-viktor-a-koronavirus-teszt-legfeljebb-19-500-forintba-kerulhet

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/koronavirus-gyogymod-verplazma-kiserletek-antitest

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/hetfotol-nem-ulhetunk-be-a-vendeglatohelyekre-este-11-utan-szigoritas-kormanyrendelet

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/koronavirus-fertozes-teszteles-pcr-teszt-minta

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/szlavik-janos-teszteles-helyett-inkabb-a-megelozesben-hisz

 https://rtl.hu/rtlklub/hirek/keves-vagy-eleg-ennyi-teszt

https://semmelweis.hu/hirek/2020/09/22/dr-merkely-bela-ujabb-jelentos-erv-a-maszkhasznalat-mellett/

https://hvg.hu/itthon/20200923_korhaz_covid_koronavirus_jarvany_lelegeztetogep

a koronamenny

 
https://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-megfelelo-a-teszteles-egeszsegugy

https://hvg.hu/tudomany/20200929_magyarorszag_jarvanyterkep_eu_koronavirus_ecdc

https://24.hu/belfold/2020/10/02/koronavirus-jarvany-masodik-hullam-fertozottek-szama-oktober-2
 
 
 
 a koronabetegek
 
 
 
 
 
 
koronavirus7
 
 
 
a kovidbirkák
 
 
 
 
https://rtl.hu/rtlklub/hirek/vakcina-koronavirus-vedooltas-kinai-orosz
 https://merce.hu/2020/11/14/ha-a-kormanynak-tenyleg-az-emberelet-lett-volna-az-elso-most-nem-mutogatna-a-nemzeti-konzultaciora/
 
 
 
mit kaptunk a járványtól ?

 

SZÉCSI PÁL ÖNGYILKOSSÁGA ÉS AZ IGAZSÁG


Imádom ezt :( 44 év után előáll ilyen hülyeséggel, mert rá már a kutya sem figyel és kell egy kis média szereplés Poór Péternek :( Ő azt állítja, és nyilatkozza mindenhol, hogy mekkora barátok voltak, ami nem igaz ahogy az sem, hogy Palika azért akart öngyilkos lenni, mert alkoholista volt ! :(

Szánalmas.
Pali egy kifejezetten sármos, jóképű, jó kiállású és nagyon kellemes hangú énekes volt. Bomlottak is utána a nők rendesen, ahogy a szakmából is szépen fogyasztotta a barátnőit.

Szécsi Pali valóban többször kísérelt meg öngyilkosságot, de soha nem akart meghalni, az utolsó pillanatban mindig felhívott egy barátot, barátnőt, akik megmentették és kórházba juttatták. Az egész a rossz és fájdalmas gyerekkorára vezethető vissza. Apja disszidált, anyja pedig leadta egy nevelőintézetbe. Majd később az anyja is Amerikába ment ki.  

Soha nem érdeklődött a gyerekei után :(  Azok az emberek, akik igazából nem is akarnak meghalni csak egy " kicsit " semmi másért nem teszik, minthogy felhívják magukra a figyelmet mert szeretetre vágynak. Aztán ezt meg is kapják. Egy ideig. Palika az utolsó öngyilkosságát sem gondolta komolyan, csupán ott nem jött ki a számítása, hogy új lakásba költözött, ahova még nem volt bevezetve a telefon így segítséget sem tudott hívni. :(
Emellett volt egy nagyon kellemetlen bőrbetegsége.... ez időnként kiújult és hiába volt sikeres és a nők bálványa, ilyenkor nyakig begombolkozva járt amíg a gyógyszerek és krémek hatására elmúltak a vörös viszkető foltok.


A nevelő otthonban töltött gyermekévek rátették egész életére a pecsétet lelkiekben soha nem volt stabil :(
Nem véletlen, hogy nem nősült meg , holott több nagy szerelme is volt , sőt Harangozó Teri még gyereket is várt tőle, de két fellépés között elvetette :( Én pont akkor voltam Terikével egy műsorban vidéken, amikor mondta, hogy előző nap volt az abortusza. Emlékszem, mindenki jól letolta, hogy egyrészt miért csinálta, másrészt miért nem maradt fekve legalább pár napig, miért utazott pár száz km-t kockáztatva az egészségét. Rosszul is lett műsor után , visszakerült a kórházba, mert elöntötte a vér :(

Palika ebbe is beleroppant mert Terike nem avatta be, csak utólag.

Domján Edit pedig szintén egy labilis személyiség volt  és mindenki tudta róla mert többször és több helyen is hangoztatta, hogy ő a 40. születésnapján öngyilkos lesz. Így is tett.
A korkülönbség is elég nagy volt közöttük és ugyan akkor már szakítottak, de egyértelműen megviselte Szécsit a halála. Sokan a mai napig legendás nagy szerelmes párként emlegetik őket, de az egész kapcsolat csupán 9 hónapig tartott. Ennyit bírt ki két labilis természetű ember egymás mellett.
Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa  is a szerelmei közé tartoztak..

Szécsi Pál egész egyszerűen nem tudott élni a sikerrel az ismertséggel. Manökenként kezdte és akkor egy híres idős divattervező nő Rotschild Klára  kedvese volt.
A divatbemutatókon mindig voltak fellépő művészek is, egyik alkalommal a meghívott férfi előadó megbetegedett és lemondta a fellépést.  Klára dobta be a mély vízbe Palikát azzal, hogy megkérte énekeljen el egy dalt.
Ahogy szokott lenni a mesében a közönség soraiban ott volt a Magyar Rádió Könnyűzenei Osztályának a vezetője  és annyira megtetszett neki a jóképű , kellemes hangú fiatal srác, hogy azonnal  szerződést ajánlott neki.


Szécsi Pál útját a divattervezőnő barátnője egyengette elég sokáig.
Közben , ahogy ismertté vált, jöttek a szakmabeli kis kapcsolatok, szerelmek.
De ő tulajdonképpen mindig boldogtalan volt. :(
Az ORI által kijutott az NSZK-ba ahonnan nem is jött haza. Ez ekkor még keményen disszidálásnak számított.
De a szakma összefogott és megszületett a dal az " Árva fiú " melyet szintén egy ex barátnője Cserháti Zsuzsa adott elő. A dalt eljuttatták hozzá, mert neki szólt.
És a szakszervezet el tudta intézni, ha hazajön önszántából, folytathatja az éneklést itthon és nem tartóztatják le.
Így is történt.


Ezek után természetesen a Nemzetbiztonság egészen a haláláig megfigyelte . Lehallgatták a telefonját is. Amikor  még tudott beszélni és kábulatában felhívott egy-egy jó barátot, nem csak ők, hanem az MBH. is kiszállt, hogy kórházba kerüljön ! Ezeket ezer %-os forrásokból tudom !
Az, hogy ivott-e vagy sem annyira piti dolog. Ki nem iszik, ha el van keseredve? Szerintem semmi köze nem volt az öngyilkosságához, ha néha felöntött a garatra !  :(
Az, hogy az utolsó kísérlete végül is 30 évesen a halálát okozta egy bagatell hibának köszönhető.
Palika a halála előtt pár hónappal új lakásba költözött, ahova még nem vezették be a telefont. Így a kellő pillanatban nem tudott már senkit felhívni. Az MBH sem tudta lehallgatni abban az időszakban, így maradt magára. És gyógyszer túladagolásban hunyt el :(

És még sorolhatnék pár dolgot, DE MINEK VÁJKÁLNI EGY OLYAN EMBER ÉLETÉBEN AKI MÁR NINCS KÖZÖTTÜNK ÉS NEM TUDJA MEGVÉDENI MAGÁT?

a cikket írta : Nyulassy Beatrix

 

AMIKOR AZ ELSŐ PUCÉR POPSIÉRT RAJONGOTT A VILÁG.

Bármilyen furcsa, a filmtörténet első pucér popsija egy tudós meztelen hátsója volt.

Mégpedig nem is akármilyen tudós, egy szexszimbólum, aki nélkül ma nem lenne wifi…

aztán ugyanebben a filmben láthatták a nézők az első orgazmust…

aztán nem. Nem egy amerikai filmben tűnt fel ez az izgalmas testrész, még csak nem is az olasz vagy francia mozikban, hanem egy csehszlovák alkotásban…

végül: Naná, hogy egy magyar zsidóról van szó.

Mégis ki másról?

A neve? HEDY LAMARR.

Nem volt akárki, büszkék lehetünk rá.

Hedwig Eva Maria Kiesler néven született 1914 november 19-én Bécsben. Édesapja Emil Kiesler jómódú bécsi bankár, édesanyja Gertrud Lichtwitz zsidó származású budapesti koncertzongorista.

Szülei nem járatták iskolába, négyéves korától házi tanítók oktatták, nem is akármilyen eredménnyel.

Tízévesen már négy nyelven beszélt, édesanyja zenei tehetségét is örökölte, kiválóan zongorázott és táncolt, de a színészet is vonzotta, ezért 16 évesen beiratkozott Max Reinhardt híres bécsi színiiskolájába. Egy év múlva már komoly szerepet kapott a Geld auf der Strasse (Pénz az utcán) című filmben.

Alig tizenkilenc éves korában, 1933-ban, ötödik filmjében, a Gustav Machatý rendezésében Prágában forgatott Extázisban egy elhanyagolt fiatal feleséget alakít. Ő lesz az első nő, akit a filmvásznon anyaszült meztelenül lehet premier plánban látni, sőt az egyik jelenetben orgazmustól eltorzult arcát is megmutatja a kamerának, óriási botrányt váltva ki. (érdemes megnézni, mert még ma is hatással van a nézőre, s többet mutat, mint nem egy mai film, amiben ”mindent” látni): https://youtu.be/3R_sVeezhpY

Ez volt az első olyan hangosfilm, amelyben nyíltan próbálták érzékeltetni a női gyönyört.

Akkor kezdték a filmművészetet először temetni, mondván, hogy megmételyezi az ifjúságot. (Hát, volt benne valami…)

XII. Piusz pápa elítéli a Velencei Biennálén bemutatott filmet, az Egyesült Államokban pedig betiltják a vetítését.

Ezzel aztán Hedy be is írta nevét a filmtörténetbe.

Ugyanebben az évben megy hozzá Friedrich Mandl osztrák fegyverkereskedőhöz, aki félig zsidó származása ellenére a náci Németországgal és a fasiszta Olaszországgal is kereskedik. A féltékeny Mandl feleségét üzleti útjaira, tárgyalásaira is magával viszi, így ismerkedett meg a kiemelkedő műszaki érzékről tanúbizonyságot tevő Hedwig a torpedók felépítésével.

Hedvig nem sokáig bírja a házasságot. 1937-t írunk, Hitler már készülődik az Anschlussra, amikor elszökik hazulról. Előbb Londonba, majd az Egyesült Államok felé veszi az irányt. A hajón vele utazik a Metro-Goldwyn-Mayer egyik nagyhatalmú főnöke, Louis B. Mayer is, aki egy igen nagyvonalú ajánlatot tesz Hedwignek, viszont azt kéri, hogy vegye fel a Hedy Lamarr művésznevet, a híres némafilm vamp Barbara La Marr tiszteletére.

Nem habozott. Már a Normandie fedélzetén aláírta a szerződést a Metro-val, és Amerikában már Hedy Lamarrként lépett partra.

Hollywoodban Mayer már mint a világ legszebb nőjét reklámozza Hedyt, aki aztán Charles Boyer, Clark Gable, Spencer Tracy, Judy Garland és más hírességek oldalán tizennyolc filmet forgat az MGM stúdióiban. Karrierje során összesen közel harminc filmszerepe ugyanennyi millió dollárnyi jövedelmet hozott a számára, így a korszak egyik legjobban kereső filmsztárjává vált.

Első amerikai filmjében, az 1938-ban készült Algír-ban az akkori idők egyik legnagyobb sztárjával Charles Boyer-val játszott együtt, akinek a film Oszkárt hozott.

A film óriási szenzációt keltett: szinte egyik napról a másikra egy csapásra divatot teremtett. A számtalan szőke szépség után Hollywoodban elérkezik a sötét hajú nők ideje, és milliók utánozzák jellegzetes, középen elválasztott frizuráját éppúgy, mint sokféle fantáziadús fejfedőjét: kalapjait, kendőit, sáljait, hajpántjait és turbánjait.

De Hollywoodban nem láttak benne mást, Legismertebb filmszerepe az 1949-es, Cecil B. DeMille rendezte Sámson és Delila volt, amelyben teljesen hihető volt, hogy Sámson (Victor Mature) nem tudott neki ellenállni.

Hiszen mások sem tudtak.

A csehszlovák-osztrák filmdráma, az Extázis, története a bemutató idején botrányos volt, ma már csak egy filmtörténeti érdekesség. A boldogtalan feleség Éva (Hedy Lamarr) beleszeret egy fiatal fiúba, és kiéli vele szexuális vágyait.

Hedy Lamarr varázsa azonban máig is változatlanul hat...

Volt persze a botrányos filmbeli jelenetnek előzménye is:

A filmtörténet első csókja 1896-ban csattant el, mégpedig ”A csók” (The Kiss) című némafilmben. A 47 másodperces felvételen May Irwin és John Rice csókolóznak. A film megjelenése után nagy port kavart, erkölcstelennek tartották, ennek ellenére kora egyik legnépszerűbb filmjévé vált. Ha valakit érdekel, meg is tudja nézni itt: (Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek!)
https://www.youtube.com/watch?v=Q690-IexNB4

Az első meztelen nő George Foster Platt Inspiráció cimü 1915-ben készült néma filmjének szenzációt keltő szereplője volt, aki egy szobrász modelljét alakította és valóban úgy tűnt, hogy teljesen meztelen. Jegyezzük meg a nevét: AUDREY MUNSON-nak hívták. Az ő sorsa is rendkívüli, szinte filmre kívánkozik.

Munsont, akit több epitheton ornans között Amerika Vénuszának is neveztek, szinte mindenütt meg lehetett abban az időben találni. Teste és arca díszítették John D. Rockefeller és George Vanderbilt házait‚ J.P. Morgan yachtját, de nem utolsó sorban a pénzt! A pénzt, amit naponta vettek kézbe az emberek, -azaz a potenciális nézők. Konkrétan a tíz és ötven centeseken szerepelt az arca.

Karrierje egy orkán sebességével ívelt felfelé, de rövid időn belül talán még gyorsabban hanyatlott le. Sikerei csúcsán ugyanis, egy nős ember, dr. Walter Wilkins, beleszeretett, és megölte a feleségét, hogy vele élhessen. Wilkinst halálra ítélték, de a kivégzést megelőzve a cellában felakasztotta magát.

Ettől kezdve Audrey Munson élete pokollá vált. 1922-ben megpróbált öngyilkosságot elkövetni, higany-kloridot ivott. Megmentették, de paranoiás lett és azon a napon, amikor 40 éves lett, egy bírói végzés az ogdensburgi pszichiátriai intézetbe küldte. Csaknem 65 évig élt ott. 1996-ban halt meg 104 éves korában.

Amerikában a Hays-féle filmkódex megtiltotta a meztelenség ábrázolását. Ezzel az őt híressé tevő filmet is kivégezték.

Az Inspirációnak, nem maradt fenn egyetlen kópiája sem.

A leghíresebb csók vitán felül Clark Gable és Vivien Leigh csókja az 1939-ben készült Elfújta a szél-ben.

Rögtön utána, de nem sokkal lemaradva, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman a Kertész Mihály rendezte Casablancában 1942-ben. Ennél a jelenetnél hangzik el a nő szájából az a bizonyos mondat: „Úgy csókolj, mintha utoljára tennéd!”

A harmadik helyezet egy világrekord. Steve McQueen és Faye Dunaway az 1968-as A Thomas Crown ügy (The Thomas Crown Affair) című Norman Jewison filmben, ahol a csók hetven másodpercig tartott, a színészek szinte megszakítás nélkül tapadtak egymáshoz, gondolom csak azért, hogy a jelenet életszerű legyen.

-de térjünk vissza az eredeti témánkhoz. Ha Munson volt Amerika Vénusza, az első nő, aki filmen valóban megmutatta a testét, a legbotrányosabbnak tartott meztelenség championja vitathatatlanul sokáig Hedy Lamarr volt. A filmet Extázis címmel Gustav Machaty cseh rendező készítette 1933-ban. Hedy egy szép fiatal nőt játszik, aki gazdag és öreg férje mellett szeretőt tart. Lamarr akkor 18 éves volt és teljesen meztelenül jelent meg egy tíz perces jelenetben. Egy tóban látjuk úszni és perceken keresztül csodálhatjuk a hátsóját. Ugyanebben a filmben egy orgazmust mímelt, premier plánban hozott arccal.

Mondani sem kell, hogy a felháborodás minden képzeletet felülmúlt, de azt sem, hogy a filmet mindenki megnézte, aki csak tehette.

Már addig, amíg nem cenzúrázták.

Lamarrnak tulajdonítják a mondást: ”Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy nyugodtan állj, és nézz bután."– Így adott tanácsot a hollywoodi karrierépítéshez.

és ki volt a cikk elején említett tudós?

Hát ő. Hedy Lamarr.

Amellett, hogy ragyogó szépségű nő és (közepes képességű) színésznő volt, Lamarr a tudomány mellett is elkötelezte magát és ezen a pályán is maradandót alkotott.

Miközben az Álomgyárban eljátszotta a neki szánt szépség-kellék szerepet, a magyar gyökerű szexbomba szabadidejében komoly találmányokon törte a fejét.

Nem is nagyon volt más feladata. Szinte unalmában kezdett találmányokkal foglalkozni. Kezdeti próbálkozásai nem hoztak átütő eredményt, de amikor jobban megismerkedett a német tengeralattjárók jelentette fenyegetéssel, elkezdett a haditengerészeti adatátvitel problémáin gondolkozni.

Lamarr a hírekből tudta, hogy a szövetséges erők rengeteg torpedót veszítenek, s mivel első házassága idejéből komoly ismeretekkel rendelkezett a torpedókról is, elkezdett egy olyan adóberendezésen dolgozni, amellyel megoldható a titkos haditengerészeti adatátvitel, a torpedók rádió-távvezérlése.

Felidézte az első házassága alatt a torpedókról megtanultakat, és szomszédjával, egy George Antheil nevű zongoraművésszel közösen kezdett el intenzívebben foglalkozni a problémával.

Akkoriban a rádióirányításos torpedók működését még egyszerűen meg lehetett zavarni a frekvenciájukon sugárzott interferencia-jelekkel, amelyek hatására a víz alatti lövedék könnyen célt tévesztett.
Ez ellen kellett kitalálni valamit.

A történelemben egyedülálló, hogy egy fontos találmányt egy zongoradarab ihlessen. Örök veszteség, hogy sem Liszt Ferenc, sem Chopin nem próbálkozott ebben az irányban.

Márpedig itt ez történt.

Antheil főműve a Ballet Mécanique adta az ötletet, amelyben több gépzongora is szerepel. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány leírásában is 88 frekvenciát használtak, és azt találták ki, hogy a frekvenciát gyorsan váltogassák az adónál és a vevőnél egyidejűleg, lyukszalag segítségével. A rádiófrekvenciás spektrum 88 különböző frekvenciáján „ugrálva” küldték a jeleket úgy, hogy csak a két beavatott szereplő rendelkezhetett a megfelelő kóddal, így az ellenség számára ez teljességgel megfejthetetlennek bizonyult.

Az 1962-es kubai válság idején is felhasználták a találmányt, az igazi áttörést azonban az 1994-ben, a svéd Ericsson által szabadalmaztatott, majd nyílt szabványként működő, Bluetooth adatátviteli rendszer hozta meg.

Kevesen tudják, de érdekes a BLUETOOTH szó eredete. Az eljárást a Dániát és Norvégiát egyesítő Kékfogú Harald királyról nevezték el. Innen a bluetooth, azaz kékfog.

Az alkalmazkodó frekvenciaugráson alapuló titkosított adatátvitel lett az alapja az összes modern, vezeték nélküli hálózati rendszernek, így a WiFi-nek is.

Lamarr 1953. április 10-én megkapta az amerikai állampolgárságot. 38 éves volt ekkor. Filmjei, ahol „elég, ha tud mozdulatlanul állni és bután nézni”, már kevés sikert hoztak, saját produkcióban készült filmje megbukott, találmányaiért egy fillért sem kapott, magánélete is kudarcok sorozatából állt.
Egy kislánya és egy kisfia született, egy kisfiút pedig örökbefogadott, ám egy idő után gyermekei is alig álltak szóba vele. Élete leszállópályára került.
1966-ban Los Angelesben, majd 1991-ben Floridában bolti lopással vádolták meg, előbbi esetben kozmetikumokat, utóbbiban mindössze huszonegy és fél dollárnyi hashajtót és szemcseppet próbált elcsenni.

Összesen öt amerikai férjet fogyasztott el, többek között saját válóperes ügyvédjét is.

Mindig is mondtam én, hogy a mi szakmánk veszélyes.

1966-ban kegyetlen őszinteségű önéletrajzot adott ki Ecstasy and Me címmel, amelyben részletesen beszámolt nagyszámú, házasságon kívüli kalandjairól is.

A halálát közvetlenül megelőző években Lamarr végre megkapta a régóta kijáró elismeréseket. 1997-ben két kitüntetésben is részesült, az Electronic Frontier Foundation díjában és a feltalálók Oscar-díjának is tekintett Bulbie-díjban. Utóbbit a nők közül elsőként vehette át.

1998-ban a vezeték nélküli kommunikáció egyik kiemelkedő szereplője, a kanadai Wi-LAN Inc. jelentős támogatásban részesítette a már igen idős asszonyt, aki utolsó éveiben visszavonultan élt, Floridában.

Egy bő évvel később, 2000. január 19-én, 86 éves korában örökre lehunyta egykor gyönyörű szemeit.

Végakaratának megfelelően hamvai felét a bécsi erdőben szórta szét fogadott fia, másik felét a bécsi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Hedy Lamarr emlékét a Hollywood Boulevard-on a 6247-es számú csillag őrzi, és jelentős feltalálóként helyet kapott az ohiói Acronban lévő National Inventors Hall of Fame-ben is. Az Európai Feltalálók Napjának pedig az ő születésnapját választották.

Akiben kora emberei csak egy szép nőt láttak, voltaképpen a huszadik század egyik legnagyobb koponyája volt. A nagyok sorsát persze ő sem kerülhette el, filmet forgattak az életéről, Bombshell: The Hedy Lamarr Story címmel. A film nem szépségét, hanem páratlan feltalálói képességeit helyezi a középpontba.

Lamarr egy olyan titkos kommunikációs rendszert talált fel, amely lerakta az alapjait annak a technológiának, amelyet olyan drótnélküli kommunikációkhoz használnak, mint a mobil telefonok, a GPS vagy a wifi.

A filmvásznon Hedy Lamarr, kora szexbálványa csak csábos tekintetével és gyönyörű alakjával nyűgözte le a nézőket. De a hányatott sorsú sztár a lehető legtávolabb állt a butácska szexbomba sztereotípiájától, feltalálóként forradalmasította a hadiiparban használatos titkos adatátvitel technológiáját, s ha őt már nem is, de a később Bluetooth-ként újjászületett megoldást ma mindenki jól ismeri.

Lamarr és Antheil szellemi öröksége mindennapi életünk része ma is.