Uncategorised

 

https://youtu.be/XP_jk0bhLxg

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/dunai-hajobaleset-hableany-viking-sigyn-rendorseg-tajekoztatas/ym59fb0

https://index.hu/belfold/2019/06/11/ipari_buvar_mentes_hableany_papp_zoltan_buvar_kft_kiemeles_olom_veszely_sodras_aramlas/

https://index.hu/belfold/2019/06/12/birosag_ukran_hajoskapitany_telefon_ovadek_kiszabadul/

 

https://www.blikk.hu/galeria/dunai-hajobaleset-hableany-kiemelese/pc85t0f

https://youtu.be/t8Y7GhPa1PY

https://varosikurir.hu/most-valoban-gorcso-alatt-a-hajo-balesetben-erintett-viking-sigyn-szallodahajo/

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/06/10/igy-nezett-ki-a-hableany/

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/lelkileg-es-fizikailag-is-teljesen-kimerultek-a-buvarok-a-mentesben

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ujra-megvizsgaltak-a-hableanyt-elsullyeszto-szallodahajot/wc4g3n7

https://magyarnemzet.hu/belfold/megporgette-a-letarolt-hableanyt-a-svajci-zaszloval-hajozo-viking-sigyn-7019819/

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-szall-tobbe-vizre-a-hableany

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-buvarok-negy-holttestet-talaltak-a-roncsban

4 http://rtl.hu/rtlklub/hirek/negy-embert-meg-mindig-keresnek

3 https://m.hvg.hu/itthon/20190613_dunai_hajobaleset_hableany_holttest_rendorseg_azonositas

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/megporgette-a-letarolt-hableanyt-a-svajci-zaszloval-hajozo-viking-sigyn-7019819/

 

 

https://index.hu/belfold/2019/06/12/hableany-baleset_15_millios_ovadek_elleneben_kikerulhet_az_elozetesbol_az_ukran_hajoskapitany/

https://varosikurir.hu/sajnalja-hogy-megtortent-de-nem-erzi-magat-bunosnek-a-viking-kapitanya/

 

https://index.hu/belfold/2019/06/15/uldozes_kergetozes_ukran_kapitany_koreai_mediat/

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/dunai-hajobaleset-alkoholt-ihatott-a-viking-kapitanya-az-utkozes-elott/mj9y3f0

http://www.borsonline.hu/aktualis/dunai-hajotragedia-mobilozott-a-viking-kapitanya-az-utkozeskor/177266

 

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/magyar-kollega-viking-ukran-hajokapitany-jurij-c-dunai-hajobaleset/3wew2qg

 

https://g7.hu/vilag/20190608/norveg-milliardos-porgette-fel-a-dunai-szallodahajo-iparagat-de-egyre-tobb-kritika-eri/

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/napokon-belul-elhagyhatja-a-bortont-a-viking-szallodahajo-kapitanya

 

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/tul-lassan-ment-a-hableany-ez-okozhatta-a-vesztet-2019

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-erzi-magat-bunosnek-a-viking-kapitanya

 

https://www.origo.hu/itthon/20200312-felhaboritonak-tartja-jurij-c-vedekezeset-a-hableany-matrozanak-testvere.html

 

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egy-eve-emeltek-ki-a-hableanyt-igy-emlekeztek-a-tek-munkatarsai

 

 

 

Kr. e. 43. november 26-án, Caius Octavianus, Marcus Antonius és Marcus Aemilius Lepidus részvételével alakult meg Bononiában – a mai Bolognában – a második triumvirátus
A három férfi törvényben megerősített szövetségének célja a köztársasági rend visszaállítása és Caesar gyilkosainak megbüntetése volt, ám az első triumvirátushoz hasonlóan ez a megállapodás is a felek rivalizálásához, majd az egyeduralom kiépüléséhez vezetett.

1315. november 15-én vívták meg I. Habsburg Lipót osztrák és stájer herceg (ur. 1308–1326) hadai és a Werner Stauffacher vezette svájci konföderációs csapatok a morgarteni csatát, mely – a felállított kelepcének és a harctér gondos kiválasztásának köszönhetően – az utóbbi sereg döntő győzelmével végződött.

A diadal megszilárdította a Schwyz, Uri és Unterwalden kantonok által korábban megkötött szövetséget, és a következő évtizedekben több várost és községet is csatlakozásra, vagy társulásra ösztönzött. A morgarteni siker ily módon az évszázadokig tartó svájci egyesülési folyamat első jelentős állomásának bizonyult.

1444. november 10-én vívták az I. Ulászló magyar király és Hunyadi János által vezetett keresztes hadak, illetve II. Murád oszmán szultán seregei a várnai csatát, mely a keresztény uralkodó meggondolatlan támadása és halála miatt a törökök győzelmével végződött.
Az ütközet nyomán a szegedi béke megszegésével indított hadjárat katasztrofális véget ért, vagyis az oszmánokat nem sikerült kiszorítani a Balkánról, igaz, a Várna mellett elszenvedett veszteségek Murád számára is komoly csapást jelentettek. 

1526. november 11-én koronázták Magyarország királyává Szapolyai János erdélyi vajdát (ur. 1526-1540), a köznemesi párt vezetőjét, hazánk utolsó nemzeti – vagyis magyar születésű – uralkodóját.
Szapolyai a II. Lajos (ur. 1516-1526) halálát eredményező mohácsi vereség utáni zűrzavarban lépett trónra, az országban dúló káosz pedig uralkodása alatt tovább fokozódott, hiszen élete végéig tartó konfliktusba keveredett riválisával, a Habsburg-házból származó Ferdinánd osztrák főherceggel (ur. 1527-1564).

1532. november 16-án csalta tőrbe a hírhedt konkvisztádor, Francisco Pizarro az utolsó szuverén inka uralkodót, Atahualpát (ur. 1532-1533), akinek tragikus sorsa előrevetítette az amerikai birodalom összeomlását.
A hódítók egyedül az uralkodó testi épségét kímélték meg, hiszen ő sokkal több haszonnal kecsegtetett élve, mint holtan; túszuknak köszönhetően a spanyolok rövid időn belül felszámolták az indiánok ellenállását, és birtokukba vették a kulcsfontosságú erősségeket, majd a fővárost, Cuzcót is megszállták.

1632. november 6-án vívták II. Gusztáv Adolf svéd király és Wallenstein császári tábornok seregei a lützeni csatát, mely az előbbi fél győzelmével, ám az uralkodó halálával végződött.
Lützennél a svédeknek sikerült megállítani a Habsburgok ellentámadását, ám ezért drága árat fizettek: a harmincéves háború további küzdelmeikben nélkülözniük kellett legtehetségesebb stratégájukat.

1664. november 18-án, egy tragikus kimenetelű vadászaton vesztette életét gróf Zrínyi Miklós költő és hadvezér, akit a kursaneci erdő mélyén egy vadkan sebzett halálra.
Zrínyi hadvezéri kvalitásai mellett a korabeli magyar politikai élet, a hadtudományi- és szépirodalom egyik legjelentősebb alakja, Magyarország önerőből való felszabadulásának lelkes híve volt, balesetét ezért gyászoló kortársai – és a későbbi generációk – hajlamosak voltak különféle összeesküvés-elméletekkel magyarázni.
 
1718.november 22.-én vesztette életét Edward Teach, ismertebb nevén Feketeszakáll, a hírhedt kalóz, miután Robert Maynard, a brit flotta hadnagya megtámadta hajóit az Ocracoke-sziget közelében.
Annak ellenére, hogy önálló kapitányi „pályafutása” mindösszesen alig egy évig tartott, a későbbi kalandregények – és filmek, színdarabok – szerzői alapvetően Teachről mintázták meg a vérszomjas, kegyetlen és zsákmányra éhes kalóz sztereotip figuráját.
Feketeszakáll neve ily módon ma is elevenen él a közemlékezetben, a mítoszok azonban elhomályosították valóságos alakját.
 
1859. november 24-én jelent meg nyomtatásban Charles Darwin világhírű műve, A fajok eredete, melyben a brit tudós lefektette az evolúció és a természetes szelekció elméletének alapjait.
A könyv, mely a földi élet sokszínűségét egyetlen közös ősre vezette vissza, 1872-ig összesen hat kiadást ért meg, a benne foglalt tézisekkel pedig a történelem egyik legnagyobb hatású alkotása lett.
 
1863. november 19-én, a gettysburgi ütközetben elesett katonák temetőjének felszentelésekor mondta el leghíresebb beszédét Abraham Lincoln amerikai elnök, aki a pulpituson az általános jogegyenlőség és szabadság kivívását hirdette meg polgárháborús célként az Unió számára.
A néhány perces – mindössze 272 szóból álló – szónoklatot a sajtó egy része vitriolos kritikával fogadta, Lincoln szavai azonban utóbb alkalmasnak bizonyultak a két és fél évnyi küzdelemben kimerült északi társadalom mozgósítására.
A gettysburgi beszéd döntően hozzájárult a déli Konföderációval szemben kivívott győzelemhez, és a későbbi generációk politikusait is megihlette, szerte a világon.
 
1917. november 7-én győzedelmeskedett Péterváron a Lenin és Trockij vezette bolsevikok által szervezett felkelés, mely megdöntötte a Kerenszkij-féle ideiglenes kormányt, és a hatalmat a szovjetek – vagyis munkástanácsok – kezébe tette le.
Miután Oroszországban ebben az időszakban még a Julián-naptár volt forgalomban – mely 13 nappal elmaradt a Gergely-naptártól –, az eseménysorozat októberi forradalom néven vonult be a történelembe. A hatalomátvételt követően a bolsevikok hamarosan kisajátították az irányítást, és egy diktatórikus rendszert építettek fel, melyet a szovjetek hálózata révén – majd egy négyéves polgárháború árán – az egész birodalomra kiterjesztettek.
 
1918. november 13-án kötötte meg Linder Béla, a Károlyi-kormány tárca nélküli minisztere és Franchet d’Esperey balkáni antant-főparancsnok két megbízottja, Henrys tábornok és Misic vajda a 18 pontból álló belgrádi katonai konvenciót, mely meghúzta a demarkációs vonalat, egyúttal pedig fegyverszüneti feltételeket diktált a legyőzött Magyarország számára.
 
1918. december 1-jén tartották a magyarországi románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz.

Bár a románok döntése később „hivatalosan” megfelelt a wilsoni elveknek, a valóságban az elszakadás egyoldalú határozat eredménye volt, mely az erdélyi magyarságot teljesen megfosztotta az önrendelkezés jogától.
 
1919. november 16-án vonult be Budapestre az általa szervezett Nemzeti Hadsereg élén Horthy Miklós, a proletárdiktatúrát felváltó ellenforradalmi rendszer "erős embere."
Az admirális érkezése – mely esemény pontosan a Károlyi-féle népköztársaság kikiáltásának évfordulójára esett – egy új, negyedszázados korszak kezdetét jelezte, melynek szimbóluma – kormányzói minőségben – éppen maga Horthy lett.
A világháborús vereségből adódóan igencsak kedvezőtlen szerződés egyetlen pozitív eleme a szuverén magyar közigazgatás meghagyása volt, ám az antant román, szerb és cseh szövetségeseinek magatartása nyomán ez az engedmény semmilyen gyakorlati hasznot nem hozott.
 
1921. november 6-án szavazta meg a nemzetgyűlés az 1921/XLVII. tc.-t, mely kimondta IV. Károly király és a Habsburg-Lotharingiai-ház magyarországi trónfosztását.
A jogszabály nemzetközi nyomásra született meg az uralkodó októberi visszatérési kísérlete – az ún. "második királypuccs" – után, ám a dinasztiát korábban detronizáló törvényekkel ellentétben végül mégis kiállta az idő próbáját.
 
1939. november 30-án kezdődött az úgynevezett téli háború, miután a Szovjetunió a számára stratégiai szempontból kulcsfontosságú dél-karéliai területek megszerzése érdekében megtámadta Finnországot.
Bár Sztálin villámháborúra számított apró nyugati szomszédja ellen, vezérkara tapasztalatlansága és a finnek bámulatos kitartása miatt a háború négy hónapig elhúzódott, és súlyos veszteségeket okozott a Szovjetuniónak.
 
1943. november 28-án vette kezdetét a négynapos teheráni konferencia, ahol a „három nagy”, Winston Churchill brit miniszterelnök, Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Sztálin szovjet diktátor először ült tárgyalóasztalhoz annak érdekében, hogy szorosabbra fűzze együttműködését Németország ellen.
 
1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta „az évszázad meccsét” az angol futballválogatott és a legendás Aranycsapat, melyen a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy győzedelmeskedett, 6:3 arányban.
A diadal történelmi jelentőségű volt, hiszen az angol futball addigi 90 éve alatt először fordult elő, hogy egy kontinensről érkezett válogatott saját otthonában győzze le Angliát.
 
1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, aminek célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt.
A következő napokban a világ felháborodva, ám tétlenül figyelte, ahogy a szovjetek páncélosaikkal megszállják Magyarország városait, lefegyverzik hadseregét, és hatalomra juttatják Kádár János Munkás-Paraszt Forradalmi Kormányát.
 
1963.november 22-én délután 12 óra 30 perckor hajtottak végre halálos merényletet John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök ellen, nem sokkal azután, hogy Dallas városába érkezett.
A merénylő, Lee Harvey Oswald egy tankönyvraktárból adta le végzetes lövéseit Kennedyre, aki – Lincoln, Garfield és McKinley után – az Egyesült Államok negyedik meggyilkolt elnökeként vonult be a történelembe.
 
 
 

https://m.magyarnarancs.hu/katasztrofa/hableany-az-ukran-kapitany-azt-se-tudt-melyik-radiocsatornan-adja-le-veszjelzest-121394

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-hableany-egyik-koreai-utasat-meg-mindig-keresik

https://index.hu/belfold/budapest/2019/07/12/hableany_budapest_dunai_hajozas_forgalom_kikotok_szabalyozas/

http://hvg.hu/itthon/20190731_Alkalmatlan_volt_hajozasra_a_Hableany

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-osszes-melleny-feljott-a-vizre-de-egy-ember-sem-7124834/

https://index.hu/belfold/2019/07/17/viking_hableany_tanuvallomasok_aldoztok_szemtanuk/

http://www.atv.hu/videok/video-20190718-orvosszakerto-mar-nem-lehet-felismerni-a-hableany-utolso-aldozatat

https://index.hu/belfold/2019/09/11/hableany_viking_sigyn_kapitany_ais_rendszer/

https://magyarugyved.blog.hu/2019/08/04/hableany-katasztrofa_ki_kuldte_halalba_a_koreai_turistakat

 

https://index.hu/belfold/2019/07/30/viking_sigyn_kapitany_letartoztatas_gyanusitas/

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/sokkot-kapott-a-viking-sigyn-kapitanya-hableany-hajobaleset-a-dunan

https://index.hu/belfold/2019/07/30/viking_sigyn_kapitany_letartoztatas_gyanusitas/

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/ismet-letartoztattak-a-viking-szallodahajo-kapitanyat-hableany-katasztrofa-hajobaleset-a-dunan

http://hvg.hu/itthon/20190804_Hableanytragedia_egy_masik_hajo_kapitanya_ellen_is_feljelentest_tettek

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/07/05/ujabb-fejlemenyek-vannak-a-hableany-ugyeben/

https://nepszava.hu/3048228_hableany-tragedia-665-milliot-koltott-a-bm

https://index.hu/belfold/2019/09/11/hableany_viking_sigyn_kapitany_ais_rendszer/

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-viking-kapitanyanak-arulkodo-sms-ei

https://hvg.hu/itthon/20191010_Nem_torolt_adatokat_a_a_Viking_kapitanya_a_telefonjarol

https://index.hu/belfold/2019/10/25/szabadlabra_helyeztek_a_viking_sigyn_kapitanyat/

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egyelore-marad-letartoztatasban-a-viking-szallodahajo-ukran-kapitanya-2019

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egyelore-marad-letartoztatasban-a-viking-szallodahajo-ukran-kapitanya-2019