60 éves az iskolakezdés

 

A Felsőerdősori általános iskolában 1953.-ban kezdők találkozója

 

Megtörtént.
Tizennégyen jöttünk össze, hogy megemlékezzünk iskolába menetelünk első napjáról. 60 évvel ezelőtt, 1953. szeptember elsején, kedden, anyukák kíséretében léptünk be a Felsőerdősor utcai ált. isk. falai közé, majd a tanító néni (a C osztályban Gabi néni) felkérte a szülőket a tanterem elhagyására. Ezzel elkezdődött az alapfokú ismeretek elsajátításának nyolc esztendeje.
18:00 órára volt meghirdetve a találkozó, azzal, hogy a terem már 17.00 órától rendelkezésünkre áll. Szabó Gyuszi érkezett elsőnek, majd fokozatosan a többiek. Úgyhogy 18.00 órára már mindenki ott volt. Néhányan e-mailben előre jelezték, hogy ígéretük ellenére sem tudnak eljönni. Viszont kellemes meglepetés volt Székhelyi Jocó rövid látogatása Szegedről, hiszen ő nem jelezte részt vételét.
A társaság azonnal megtalálta a közös hangot. Úgy üdvözöltük egymást, mintha nem is telt volna el 60 év az első találkozásunk óta. Volt minden, ami az együttlétet kellemessé tette: emlékezés, anekdotázás, viccelődés, csipkelődés, stb. Szóval, felhőtlenül, felszabadult hangulatban telt az idő. Az est fénypontja, Serényi (Serif) Peti remek választású tortája volt.
A 20 szeletes hatalmas csoki tortából többen repetáztunk. Piszok jó íze volt, pedig nyírfacukorból készült, melynek fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van a fogakra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást. (ez volt a reklám helye) A cukrászda pontos címét Seriftől kell elkérni, mely állítólag – jelenleg – Budapest egyik legjobb, legmenőbb üzlete, és a 16. kerületben található.
21:00 óra után lassan elkezdtünk fogyni, a búcsúzkodásnál is látható, érezhető volt, hogy jól éreztük magunkat. Többen megjegyeztük, hogy kiváló „emberanyag”-nak adott alapképzést iskolánk, és annak tanítói, tanári kara. Erre nemcsak a bejárt életutak emlékeztettek, hanem az egymás iránti tisztelet, a jelenlegi közhangulatra jellemző (állandó) politizálás elmaradása. Úgy láttam, mindenki elégedetten távozott. Amiért külön köszönet a megjelenteknek.
Stephen Elekes

————————————————————-

Tisztelt résztvevő volt Iskolatársaim!

Bar a deli iskolalatogatas rendkivüli izgalmait Pintyö ur kihagyta a beszamolóbó  –  de sebaj  –  -a videok amatör szinten jók, dokumentativ szinten szuper lett, már töltődik a Google Browserra-igy azt mindenki  megkapja, -a fotókat meg egy kicsit  még polirozom örültem nem közvetlen osztalytarsaimnak is (Haraszti-Strasser-stb).Dehát ennyi idő után ez már egal.
Reméelem még látjuk egymást.

                                                                                                       A videó!
Georg Dr.Pater: