Operabál

ob97

      

1934

         ——————————————————–

        Bál az Operában                            élt 15 évet 

        ——————————————————–

Operabál  (lett volna) az Európai Unió jegyében

 

A Bálok Bálja 2011-ben, március 5-én került volna  megrendezésre.
Ez a bál Magyarország uniós elnökségének időszakában főként az Európai Unió jegyében zajlik, de a tánckultúra ünnepe is lett volna egyben. 
Magyarország bemutatkozik a külföldi vendégeknek és köszönti az uniós tagállamok képviselőit.
A szervezők azt hitték hogy ez egy olyan Európai Uniós esemény lesz, amelynek házigazdája Magyarország, otthona pedig a báli díszletbe öltözött Operaház.
 
Ehhez az alábbiakat tervezték:
Az ország legnagyobb báli táncparkettjén
Az ország legnagyobb táncparkettjén több mint kétezer vendég kamatoztathatja tánctudását királyi környezetben. A  Budapesten nemrégiben megnyílt Polai Tánciskola  pedig segítséget nyújt,  hogy a résztvevők felkészülhessenek erre az eseményre, és mindenki aktív közreműködője is legyen a táncmulatságnak. Polai Ferenc, a Nemzetközi Táncszövetség elnöke ugyanis felajánlotta, hogy minden operabáli belépőhöz egy táncórát ad ajándékba az Operaház szomszédságában megtalálható tánciskolában, ahol azok a vendégek, aki szükségét érzik, tovább tökéletesíthetik tánctudásukat.
 
Nyitótánc az ország minden tájáról
Természetesen nincs Operabál nyitótánc nélkül. A nyitótánc joga idén először a budapesti Táncművészeti Egyetem és további négy vidéki (Debrecen, Eger, Győr, Szombathely) táncintézmény legtehetségesebb növendékeit illeti. A 32 pár Jezerniczky Sándor koreográfiájával nyitja meg a 16. Budapesti Operabált ifj. Johann Strauss: Déli rózsák keringőjének zenéjére. 
Elsőbálosok – másként
S hogy mi lesz akkor az elsőbálosokkal?  Azok a 16 és 25 év közötti jegyvásárló fiatalok pedig, akik korábban nem vettek még részt Operabálon, igénybe vehetik az új „elsőbálozó jegyet”, mely bármelyik jegytípusból választható és felár nélkül tartalmaz számukra olyan extra szolgáltatásokat, mint például ruhabérlés és táncoktatás.
 
 
 
Zene, zene, zene
A különböző helyszíneken az Operabál Zenekara, Mága Zoltán és zenekara, az Old Boys, a Netti és a Holländers Zenekar, az Ungár Tánczenekar, valamint az Old Sámson zenekar szolgáltatja a talpalávalót.
 
A jótékonyság már hagyomány
 
 
Az Operabál a tombola- illetve a jegybevétel egy részét minden évben jótékony célokra fordítja. Az Operabál másnapján az Operaház jótékonysági gyermeknapot szervez az operabáli díszletek között, ahol ajándékműsorral, Jancsi és Juliska előadással vár ezer hátrányos helyzetű és sérült gyermeket. Az pedig már hagyomány, hogy az Operabált megelőzően a szervezők, a Máltai Szeretetszolgálattal közösen, ételt osztanak több mint ezer rászoruló részére, akikről a helyszínen tüdőszűrő busz és orvosi konzultáció is gondoskodik. Idén először az Operabál szervezői együttműködnek a különleges kívánságokat teljesítő Csodalámpa Alapítvánnyal is, amelynek keretében megvalósulhat egy álom, s valaki olyan, aki erről talán nem is álmodott váratlanul résztvevője lehet majd a báli forgatagnak.
Hát mindez terv maradt , mert nálunk inséges időben a hagyomány, nem hagyomány…………………
 

 

 
ob97

 
ob98

 
ob99

 
 ob00

 
ob01

 
ob02

ob03

 
ob04

 
ob05
 
ob06
 
ob07
 
ob08
 
ob09

 

 

    2011  –   Nem lesz idén Operabál 


Horváth Ádám
, a Magyar Állami Operaház Budapest miniszteri biztosa és az Operaház vezetése Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszterrel és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárral egyetértésben úgy döntött, hogy az idei Operabált lemondja. 
 

Indoklá
sként hangsúlyozza, hogy amikor Magyarország a gazdasági válság és különböző természeti csapások kárát szenvedi, akkor elsősorban arra van szükség, hogy segítsünk. A kultúra, és ezen belül a Magyar Állami Operaház is vegye ki részét abból a munkából, amelyet a kormány, illetve az ország vezető intézményei és polgárai végeznek a rászorultak megsegítésében. 

A bál tervezett időpontjára, 2011. március 5-ére nagyszabású és reprezentatív jótékonysági gálahangversenyt rendezünk az Operaházban, amelyre szeretettel várjuk mindazokat, akik jelenlétükkel az Operabált kívánták megtisztelni, és azokat is, akik részt kívánnak venni egy nemes és emberi cél támogatásában.  

Horváth Ádám
Magyar Állami Operaház Budapest miniszteri biztosa 
Budapest, 2011. január 6.


                                                      img744.jpg 
 
img745.jpg
 img747.jpg img748.jpg

 
                                                   img756.jpg

http://www.operaportal.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=39588:oh-gala&catid=24:magyar-allami-operahaz&layout=operaelet&Itemid=33

http://m.origo.hu/dwap/obea/cimlap/20110306-jotekonysagi-est-es-szegenyek-balja-az-andrassy-uton-kepriport.dw

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=124222

http://m.hvg.hu/kultura/20110305_operabal_helyett_jotekonysagi_est


2015

Sztárvendég http://indavideo.hu/video/Angela_Gheorghiu_a_Faust_balon
http://kepek.444.hu/2015/02/15/okovacs-szilveszter-keringozott-egyet-az-operaban/
http://www.life.hu/trend/20150214-igy-tundokolt-vajna-timea-es-szepsegkiralynoje-a-faust-jotekonysagi-operabalon.html
http://tv2.hu/musoraink/tenyek/168994_faust_bal_az_operaban.html

Végül…

Az Operabálról

 

(A teljes anyag — ami ma már egy kordokumentum — megtekinthető itt.)