Jogában áll hallgatni

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a szereplők pert indítottak TV műsorok ellen és kártérítést követeltek a rajtuk esett sérelem miatt. A történetek közös forgatókönyve a panaszosok elmondása szerint a következő: megkeresték őket a szerkesztők, hogy jöjjenek el szerepelni egy előre egyeztetett témában, amibe ők belementek. A forgatáson azonban teljesen más, kellemetlen, sőt megalázó szituációba kerültek, ugyanis az éles műsor témája nem a megbeszélt volt. A műsor adásba kerülését sikertelenül próbálták megakadályozni.

A talk-show készítői arra hivatkoznak ilyenkor: a szereplőkkel aláírtak egy szerződést a felvétel előtt, amelyben lemondanak az utólagos reklamáció jogáról. „Ez a szerződés, amit aláíratnak a Mónika-show szereplőivel, egy egyoldalú, jog-lemondó nyilatkozat” – mondta Strasser Tibor, a Mónika show ellen folyó per felperesének ügyvédje. „A lényege az, hogy a szereplő az esetlegesen sérelmes helyzeteket vállalja. Tehát beleegyezik, hogy lehetnek ilyen helyzetek, és ezekkel kapcsolatban a későbbiekben semmilyen igényt nem támaszt majd.” Strasser szerint „a polgárjogban igenis jogom van hozzá, hogy azt mondjam, én márpedig nem járulok hozzá, hogy ezt közzétegyék. És ha közzéteszik, akkor ezzel jogot sértenek, ott van a polgári törvénykönyvben.”

Strasser Tibor védence a show felvételét követően – a műsorban a felesége közölte vele, hogy megcsalta – háromszor is öngyilkosságot kísérelt meg. A vidéki férfi nem tudta előre, mi lesz a műsor témája. Az RTL Klub ellen indított pert a férfi első fokon elveszítette, a bíróság nem találta vétkesnek a csatornát. A sértett fellebbezett. Strasser az ügy specialitásának téves értelmezésében látja az első fokú ítélet magyarázatát, és bízik abban, hogy magasabb szinten az ő javukra döntenek.

Az ügyvéd szerint „az emberek nincsenek tisztában azzal, mit írnak alá, milyen következményekkel. Ez pedig jól jön a nagy cégeknek. A jogi analfabetizmusnak sok fajtája van, az egyik, ha valaki nem tud kitölteni kérdőívet, vagy egyszerűen nem érti a szövegét egy formanyomtatványnak. Tehát egyrészt nem értik, ami le van írva, másrészt pedig nem érdekli őket. Nem gondolják át, hogy ebből milyen sérelmes helyzetek lehetnek. Oda van írva a papírra az ellenérték, a fizetség, ami abban a pillanatban jónak hangzik, jól jön. Aztán kiderül, hogy ahhoz képest, ami történt, ez egy töredék csupán.”
Sebestyén Balázs nem ért egyet az ügyvéd okfejtésével. Szerinte nem fordulhat elő probléma a szerződés értelmezésénél, a szereplőknek mindig elegendő idejük van a papírok átolvasására. Ráadásul „a szöveg egyértelműen van megfogalmazva, ez egy viszonylag egyszerű jogi szerződés, ami védi a két felet” – tette hozzá.

Tavaly a sajtót is megjárta az az eset, amikor a televízióban állatvédelmi és vegetáriánus műsorokban többször szereplő Kiss Éva pert indított a Balázs show ellen. Állítása szerint azzal keresték meg, hogy megszokott témáiról nyilatkozzon. A műsorban azonban egy régi haragosa fogadta, aki hazug és hiteltelen üzletkötőnek titulálta őt. Kiss nem járult hozzá a műsor adásba kerüléséhez – sikertelenül. Ezért pert indított az RTL Klub ellen. A Népszabadság 2001-es értesülései szerint hasonlóan járt az a férfi, akit érdekes szakmájára hivatkozva hívtak be a Mónika show-ba, sőt előzetesen még képeket is kértek tőle a munkájáról. A stúdióban viszont elhagyott barátnője várta, aki durván szidalmazta őt a műsorban.

A korábban a TV 2-n sugárzott, azóta megszűnt Claudia show körül is kisebb botrány keletkezett, amikor Fehér Anett (Anettka), a Budapest Tv műsorvezetője azt állította: a műsorban „tízezer forintért megvett statisztákat” alkalmaztak arra, hogy őt és műsorát szapulják. A felvételen Anettka televíziós, szakmai teljesítményére terelődött a szó ahelyett, hogy az előre megbeszélt témáról beszélgettek volna. A felvétel után kérte a szerkesztőket, hogy ne adják le a műsort – hiába.

A nagy kereskedelmi csatornák általában nem hajlandók peren kívüli megegyezésre. „A nézettségből származó bevétel összege jóval meghaladja a perköltségeket, kártérítéseket, így megéri nekik vállalni az ilyen helyzeteket” – mondta Strasser Tibor. Erdélyi Mónika úgy tudja, az ilyen jellgű perekből mindig a csatorna került ki győztesen. „Nekünk ebből még soha, semmilyen problémánk nem volt, minden egyes esetben megvédtük magunkat. Nem kezdő ez a televízió már, hogy szarvashibát elkövessen, hogy támadási felületet adjon” – mondta.

Az esetek 2005-ben történtek.

Az itt idézett cikk részlet megjelent:  Magyar Narancs, 2005. február 3. „Ha csinálni lehet” Janecskó Katalin, Murrhardt Zsóka, 

A fenti cikket szemlézte a Magellán PR. A teljes cikk elolvasható a Magellán PR honlapján.