12 szék

img765.jpg

12 szék

1967. június 28. 19.10 
Tizenkét szék… – művészeti vetélkedő 
Írta és összeállította Dersi Tamás,
szaktanácsadók Elbert János, Láng Róbert, Szabó György, játékvezető Vitray Tamás, vezető operatőr Molnár Miklós, 
rendezte Bánki Iván és Fellegi Tamás. 
tv2.jpg

A zsűri tagjai  Elbert János,  Huszár Tibor,  Szabó György,

és filmkérdések tudora,  Láng Róbert voltak.

A műsorújságban olvasható ajánló szöveg:

„A televízió e heti műsorában  szereplő  műsorcím nem csak szimbólum,  Ilf  és   Petrov közismert regényének címe itt kézzelfogható   formát ölt: 12 szék  várja  12 héten át a  versenyzőket. De hetenként csak egy versenyző birkózhatik a kérdésekkel, melyek ezúttal az orosz és a szovjet irodalom, képzőművészet, zene- és filmművészet köréből kerültek ki.

      A verseny lebonyolítása nem csupán az egyversenyzős megoldás miatt újszerű, hanem a     díjazás formájában is, amely a külföldön rendkívül népszerű “dupla vagy semmi” játékkal rokon…”

img764.jpg12szek.jpg

 
Az adássorozattal meg háromszor foglalkozott a műsorújság. Az 1967/37. száma a „legeket” gyűjtötte össze az utolsó adás után:
img770.jpg


„A legmesszebb jutott versenyző Balogh László, aki a negyedik fordulóban esett ki.  A legmagasabb összegű  hivatalos nyereményt   nyerte:  Morvay  László,  aki  önként  vált  ki  a  játékból  a sikerrel  megívott második  forduló  után.  A legizgulósabb  versenyző    Strasser Tibor,   aki  kis  szerencsével  sokkal  messzebb  juthatott  volna. A legcsinosabb versenyző Wingert Zsuzsa,  az  egyetlen  hölgyversenyző.  A legtöbb levelet kapta  Balogh László  (többek között 24 gratuláló versikét).”

img768.jpg
img771.jpg


Az 1967/31. számban bemutatták  az  első  szék  „gazdáját”, Morvai Lászlót, a Ganz MÁVAG villanyhegesztőjét, aki két fordulón keresztül állta Vitray Tamás kérdéseit .  Egyébként tapasztalt versenyző volt, ez már a hetedik vetélkedő volt,  amin  elindult.  Az elsőt  1960-ban nyerte.  Győzött már a Földön járó csillagok című tévévetélkedőben is. Most így vallott magáról:

„Gyerekkorom  óta   rajongom  az  irodalomért,   a  magyar  vers  egyenesen   a  szenvedélyem.   Kilenc  éve   pedig  a járműszerkezeti üzem könyvterjesztője vagyok, akinek ugyebár minden művet ismerni kell. …Büszke vagyok rá, 

img767.jpg
hogy sikerült olyan módszert kialakítanom, amellyel házhoz, sőt géphez szállítjuk az irodalmat. Az elmúlt hat évben 22 író, költő és 12 előadóművész járt az üzemünkben. Nem a művelődési házban, hanem a műhelyben műszakváltáskor!  …Egyhetes balatoni szabadságom alatt végigolvastam Csehov és Gorkij drámáit…”

Fellegi Tamás az 1967/40. számban Epilógus a Tizenkét székhez című cikkében pedig többek között ezeket írta:

„Ezt  a  játékot  is  azzal  az  összeszokott  együttessel kezdtük el – Vitray Tamás, Illés Tiborné – akikkel már évek óta dolgozunk együttesen az ilyen jellegű műsorokban. És ki ne felejtsem terveink első bírálóját, Horváth Ádámot sem, aki ennek  a műsornak  még  címadó  keresztapja  is.   Mikor   először  mondtam  el   elképzeléseimet   a  játék  formájáról, meglehetősen  nagy ellenérzés is akadt,  mígnem vitáink  során alakult ki a  végleges forma és a  cím alapján az,  hogy a jelentkezőkből  12  versenyzőt  hívunk  meg  a  stúdióba.  Úgy terveztük, hogy Dersi Tamást arra kérjük: írja meg a 12 tervezett forduló teljes anyagát.                                                                                                                                                                                                                                                                               Vitray Tamás

img769.jpg

Miután Morvay László sikerrel vette az első akadályt és úgy tűnt, hogy a második fordulón is sikerrel túl vagyunk, ez megnövelte felelőségünket;  azonnal látnunk kellett pld,  hogy az egy reprodukció egy regénycím  játék nem az igazi, sőt a filmmontázsból meghatározandó fogalom sem egyértelműen csak ismeretet, de némi látnoki képességet is követel, így hát hasonló fajsúlyú, de mégis más feladványokat kellett kitalálni.  De ha egy kialakított sémából kettőt kiveszünk, akkor már a többi is vitássá lesz. Így aztán  hétről hétre  ültünk a láthatatlan,  de  azt  hiszem,  annál inkább hallhatóan kellemes és nagy tudású zsűrivel –  Elbert Jánossal,  Huszár Tiborral,  Szabó Györggyel  és  a  filmkérdések  tudorával, Láng Róberttel – hogy kialakítsuk formáljuk, csiszoljuk a következő heti műsort.  Ezután nemcsak a játékosok készültek hétről hétre,  de  mi  is  valamennyien   bújtuk,   tanulmányoztuk  az
orosz-szovjet irodalom és művészet, illetve történelem érdekes epizódjait. Valamennyien játékosokká lettünk…”

tv12szk.jpg

A Kisalföld írta 1967. október 1-jén (g.b.):

„…A tévé szakemberei szerint   a Tizenkét szék   lezárta  a  vetélkedők  eddigi  korszakát, és mintegy új iskolát nyitott. Hiszen nyilvánvalóvá lett, hogy  a  különféle vetélkedők nehézkessé váltak,  a Tizenkét  szék  izgalmai  után  már  nem tudnak sok újat, még többet adni…”

A Lityeraturnaja Gazeta  című  szovjet lap  terjedelmes  különtudósításban  méltatta  a  Tizenkét  szék  című  magyar televíziós vetélkedőt – írta a műsorújság 1967/42. száma”…A tévé szakemberei szerint   a Tizenkét szék   lezárta  a  vetélkedők  eddigi  korszakát, és mintegy új iskolát nyitott. Hiszen nyilvánvalóvá lett, hogy  a  különféle vetélkedők nehézkessé váltak,  a Tizenkét  szék  izgalmai  után  már  nem tudnak sok újat, még többet adni…”

friz0.jpg
VitrayTamás(80/2012) ,   a vetélkedő műsorvezetője visszaemlékezése
a_vitray.jpg

friz0.jpg

 

a_mtv.jpg

friz0.jpg

a_tvkzvetito1.jpg

Hiradó    –   tv játék –  szilveszterek  – vetélkedők   –  Ki mit tud

friz0.jpg

 

TVszignál történelem

Főcimek

retrómüsorok

A Magyar Televízió Története – Part 2. (1978-1988)

A Magyar Televízió Története – Part 3. (1989-1991)

A Magyar Televízió Története – Part 4. (1991-1994)

Retró időjárás-jelentés: az eredeti zene

Bakiparádé

friz0.jpg

Virtuális Aula fényképei

TV LEGENDÁRIUM

Múlt-kor  50 év

50 éves  tv  paródizálása