A Civil Jogász Bizottság feljelenti Gyurcsány Ferencet

A precedensértékűnek ígérkező per jogi oldalát világította meg nekünk dr. Strasser Tibor ügyvéd.

A Völgyessy Miklós és a Civil Jogász Bizottság által kezdeményezett feljelentés szerint Gyurcsány személyében felelőssé tehető a 2006. október 23-ai rendőri túlkapásokban.

A miniszterelnök úr több esetben is úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség csak a törvények által megengedett eszközöket alkalmazta. Nem tudom, hogy a tisztelt Civil Bizottságnak miképpen van tudomása arról, hogy az elnök személyesen, szándékosan adott utasítást a rendőrségnek a jogsértésre. Márpedig az első vádponthoz (gyülekezési szabadság megsértése) bizonyítani kell a szándékosságot, nem is beszélve az emberölés kísérletének vádjáról! A rendőrség önhatalmúlag intézkedik egy ilyen ügyben, és ez egy nagyon kényes helyzet. Kérdés, mennyire kell a rendőrök vezetőjének átgondolnia intézkedés közben, hogy „ne jobbra, hanem balra kezdjétek el szorítani őket!” Ráadásul a tömegnek önmozgása is van.

Ezek szerint Gyurcsány Ferencet nem terheli felelősség az atrocitásokért?

A miniszterelnöknek a történtekért majdnem biztos, hogy nem lesz felelőssége. Ide konkrét tényállás kellene, ez a vád így nem tud megállni. Az pedig minősítse a felvetőket, hogy másfél évvel később jelentik fel Gyurcsányt. Az ügynek egyébként inkább politikai töltete lehet, hiszen az egyszerű ember csak azt látja, hogy egy komoly bizottság úgy gondolja, a miniszterelnök bűncselekményt követett el.

 Megjelent: Hírextra.hu  2006. Október